Ultima lună de primăvară este ocazia ideală pentru a pune la punct grădinile de legume și a semăna ultimele răsaduri. Cele care au stat până acum în solar sau în seră se pot planta în grădină, în straturi, deoarece vremea s-a încălzit. Lista completă cu legume care se plantează în luna mai și de ce trebuie să ții cont pentru a avea o recoltă abundentă.
Nimic nu se compară cu gustul legumelor crescute în propria grădină și cu aromele pe care le savurăm pe parcursul verii și al toamnei. Unele dintre legumele de care ne vom bucura începând cu a doua jumătate a verii se plantează în această perioadă, sub formă de răsaduri. Luna mai este ideală pentru plantarea lor, deoarece vremea este mai caldă, atât ziua, cât și noaptea, și nu mai există riscul să înghețe.
Citește și: La ce adâncime se plantează de fapt pomii fructiferi. Regula de aur pe care trebuie să o știi
În prima jumătate a lunii mai, vom sădi în grădini tomatele și vinetele. Acestea se plantează sub formă de răsaduri, la o distanță de cel puțin 30 cm între cuiburi și 70-80 cm între straturi. În perioada de după plantare, acestea au nevoie de irigare și copilire, pentru a avea o recoltă bogată.
Până la finalul lunii ar trebui să fi plantat deja și ardeiul, fasolea și porumbul dulce. După jumătatea lunii se pot planta, de asemenea, varza creață, guliile, castraveții, fasolea verde și verdețurile. Dacă vremea este caldă, în ultima decadă a lunii mai se plantează și conopida și broccoli. Țineți cont că terenul trebuie să fie irigat înainte de a le planta.
Citește și: Legume care nu se plantează împreună. Riști să îți strici toată recolta dacă faci asta
Dacă sunt plantate acum, legumele care sunt semănate sub formă de răsaduri vor rodi după aproximativ 50-60 de zile. Acest lucru înseamnă că puteți mânca primele tomate din grădină începând cu jumătatea lunii iulie. Intervalul depinde de mai mulți factori, precum vremea, irigarea, îndepărtarea buruienilor și îngrijirea împotriva dăunătorilor.
Prășitul este o condiție esențială pentru dezvoltarea ca la carte a plantelor, iar udarea trebuie să fie făcută săptămânal și chiar mai des în perioadele de secetă. De asemenea, țineți cont că legumele plantate în sere sau în solar se vor dezvolta și vor rodi mai repede decât cele plantate în aer liber.
Pentru a ajuta plantele să se dezvolte cât mai sănătos, poți apela la îngrășăminte naturale. De asemenea, dacă acestea sunt atacate de insecte sau afecțiuni precum putregaiul negru, va fi nevoie să fie stropite cu soluții chimice dedicate, pentru a nu compromite recolta.