Lista completă cu alimentele pe care le poți cumpăra cu tichetele sociale 2022. Ce produse nu se pot achiziționa cu cardul social

Cum poate arăta un coș de cumpărături după ce ați cheltuit 250 de lei
Lista completă cu alimentele pe care le poți cumpăra cu tichetele sociale 2022. Ce produse nu se pot achiziționa cu cardul social

Lista completă cu alimentele pe care le poți cumpăra cu tichetele sociale 2022. Dacă vă aflați pe lista beneficiarilor de vouchere sociale este important să știți cum să cheltuiți banii acordați prin programul Sprijin pentru România. Sumele pot fi folosite doar pentru achiziționarea de alimente și mese calde. Iată cum ar putea arăta coșul de cumpărături după ce ați chletuit cei 250 de lei acordați de stat.

Lista completă cu alimentele pe care le poți cumpăra cu tichetele sociale 2022

Prima tranșă a sumelor aferente voucherelor sociale a fost acordată la începutul lunii iunie, iar cea de-a doua urmează să fie distribuită beneficiarilor la începutul lunii septembrie. În total, în acest an, vor fi patru tranșe a câte 250 de lei.

Un experiment social realizat în acest sens arată ce produse ați putea cumpăra dintr-un supermarket astfel încât să vă încadrați în 250 de lei, potrivit dcnews.ro.

– 1 litru de ulei – 11,49 lei

– 1 kg de făină – 4,55 lei

– 1 kg de zahăr – 3,20 lei

– 500 g de cafea – 26,90 lei

– 500 g de mălai – 6,30 lei

– 310 g de bulion – 5,85 lei

– 2,5 kg de cartofi – 9,49 lei

– 2 l de apă plată – 3,65 lei

– 800 g de mazăre – 9,40 lei

– 1 kg de carne tocată – 14,90 lei

– 1 kg de piept de pui dezosat – 30,90 lei

– 2,5 kg de ceapă – 7,99 lei

– 300 g de cârnaţi – 11,80 lei

– 500 g de brânză de vaci- 11,20 lei

– 350 g de caşcaval – 15,50 lei

– 170 g de şuncă feliată – 11,40 lei

– 350 g de salam – 27,10 lei

– 1 kg de castraveţi- 13,99 lei

– 1,8 l de lapte – 13,20 lei

– 160 g de ton în ulei – 15,70 lei.

Cine sunt beneficiarii voucherelor sociale

Persoanele care primesc tichetele pentru alimente și mese calde sunt selectate în baza unor criterii ce țin de venitul lor. Astfel, potrivit legislației, beneficiarii sunt:

  • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Este important de știut că lista beneficiarilor de vouchere sociale este actualizată de Ministerul Muncii în baza criteriului de eligibilitate referitor la venitul maxim lunar și poate suferi modificări de la o lună la alta. Astfel, dacă într-o lună în care veniturile v-au fost mai mici decât pragul admis ați primit tichet pentru alimente, iar luna următoare veniturile vi s-au majorat, atunci riscați să fiți excluși din programul Sprijin pentru România și să nu mai primiți celelalte tranșe.

„Beneficiarii care nu vor mai îndeplini criteriile de eligibilitate (condiția referitoare la venitul maxim lunar) nu vor mai primi sumele programate să fie virate pe carduri în lunile august, octombrie și decembrie 2022. Cardurile vor putea să rămână în posesia beneficiarilor, nefiind necesar ca ele să fie returnate către unitatea emitentă”, a explicat MIPE.

Potrivit autorităților, în cea de-a doua tranșă, programată la începutul lunii septembrie, peste 2,5 milioane de români vor primi tichete alimentare.

Când expiră voucherele alimentare

Beneficiarii vor prim cardurile acasă, prin Poșta Română, fără o solicitare prealabilă. Dispozitivele electronice pentru plăți vor fi alimentate o dată la două luni cu câte 250 de lei, până la finalul anului. Banii primiți pe card nu pot fi retrași.

Persoanele care au primit vouchere sociale pot cheltui sumele primite în termen de 365 de zile de la data alimentării cardului.

„Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, a informat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ce poți face dacă nu ai primit tichetele pentru alimente

În cazul în care te afli în situația de a nu fi primit până acum voucherele pentru alimente și mese calde, te poți adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.7 70 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *