Livia Dilă a renunțat la pupitrul știrilor în 2012, după o muncă titanică în lumea televiziunii, la Antena 1, TVR și B1 TV. Ea ne-a povestit, în interviul pentru Ego.ro, despre activitatea actuală, în cadrul instituțiilor de învățământ, unde le prezintă copiilor filmulețe animate educative, dar și despre frumoasa ei familie. Livia, diagnosticată în urmă cu 15 ani cu diabet, a dorit, cu acest prilej, să tragă și un semnal de alarmă: ”Sfatul meu este să ne facem aceste analize anual, pentru că, spre exemplu, diabetul nu doare”.
Ego.ro: Ai renunțat la televiziune. Care a fost motivul real, ce nu te mai împlinea în meseria de jurnalist, de prezentator tv?
Livia Dilă: Am intrat în televiziune în anul 1996, după terminarea facultății. Am fost reporter, prezentator de știri, moderator de emisiuni, ani de zile. Pur și simplu, am decis că este destul, și stresul și orele destul de puține petrecute cu familia, weekend-uri lucrate, concedii planificate în funcție de colegi, sărbători legale la serviciu – dacă nu era Crăciunul, atunci sigur lucram de Anul Nou, spre exemplu. Nu m-a mai atras ce făceam, dezbaterea politică, mi-am dorit să mă liniștesc puțin, să văd ce mă împlinește mai mult.
De câțiva ani activezi în lumea copiilor, ceri adesea ajutorul internauților pentru diverse cazuri sociale. Care este mai exact activitatea ta?
Cred că este mare nevoie să ne creștem copiii altfel, să-i ajutam să înțeleagă tot ce-i înconjoară, să nu cadă pradă analfabetismului. Am o asociație, ”Eu și Lumea” se cheamă, iar noi facem filmulețe animate educative pentru copii, 6-14 ani. Îi rog pe părinți să intre pe canalul nostru de YouTube, ”Eu și Lumea”, dar și pe copii, să vadă dacă le plac. Reacțiile de până acum sunt foarte bune, profesorii sunt mulțumiți, iar copiii scriu mesaje, spun că au luat 10 la Istorie, spre exemplu, pentru că au văzut și au înțeles un filmuleț făcut pentru ei. Aceste filmulețe sunt prezente în sistemele de învățământ occidentale, pentru că îi fac pe copii să învețe mai ușor, să înțeleagă, să-i amuze povestea în mișcare. Am vrut foarte mult să le fac pentru copiii români, nu văd de ce să nu aibă și ei aceleași șanse, dacă tot îi comparăm cu cei din afară.
Ai obținut și finanțare pentru realizarea filmulețelor animate educaționale.
M-am bucurat enorm să obțin finanțare în urma proiectului depus la Administrația Fondului Cultural National (AFCN). Voi merge în câteva școli din Ialomița, din Slobozia, să vorbim cu copiii despre discriminare, lupta împotriva ei, despre faptul că animalele nu trebuie chinuite, dar și despre bullying. În urma ideilor lor și a dezbaterii, vom face filmulețe și le vom pune pe YouTube, pentru copiii școlilor din toată țara.
Care oameni sar în ajutor, cei bogați sau tot cei cu salarii mici?
Oamenii ajută, unii dau din puținul lor, pentru că știu că numărul contează, nu cu cât ai contribuit. Unde-s mulți, puterea crește. Eu cred că România învață să facă bine, să ajute unde e nevoie.
Într-o postare pe Facebook ai menționat că suferi de diabet. Cum ți-a schimbat viața acest diagnostic? Cum ți-ai dat seama însă că e ceva în neregulă, cum se manifestă această afecțiune.
Am diabet, da, l-am descoperit acum mai bine de 15 ani, în urma unor analize de rutină. Sfatul meu este să ne facem aceste analize anual, pentru că, spre exemplu, diabetul nu doare, dar descoperit târziu aduce cu el multe complicații, la inimă, vedere, rinichi, sistemul vascular. De aceea, dieta este destul de grea și trebuie să-ți schimbi total felul de a te hrăni. 3 mese pe zi, mai puțină pâine, cartofi, paste făinoase, chiar și fructe, cu măsură. Mai multă mișcare, e nevoie de asta, mai mult sport, apă! Până la urmă, duci o viață cumpătată și echilibrată, dar nu se poate spune că ești sănătos. Sunt multe frustrări, e bine să ai astfel de abordare dinainte de a avea astfel de probleme, să eviți o astfel de boală. La tinerețe, nimeni nu se gândește că organismul nu trebuie să trăiască alimentat cu biscuiți, pateuri, covrigi, mâncat târziu în noapte.
Ești mamă, soție. Povestește-ne despre frumoasa ta familie. Tu și fiica ta păreți mai degrabă surori. Și ea e atrasă de lumea televiziunii?
Maria Sophia are aproape 15 ani, ne înțelegem foarte bine, am avut încredere să vorbim despre orice, să mă întrebe. A crescut frumos, uneori ea îmi spune despre filme noi, despre actori, chiar despre cărți, unele pe care le citește pentru școală, altele pentru plăcerea ei. Se bucură când îmi place o melodie pe care o adoră ea. Nu i-am respins gusturile, doar am încercat să vadă și alte lucruri, să facă o comparație, să știe că mai există variante. Sigur că pare uneori că le știe pe toate, o las, dar vine vremea în care ajunge să-mi dea și mie dreptate, cam așa funcționăm noi…
Cum e noua generație de copii, de adolescenți? Mai citesc o carte sau tot universul lor constă în Internet? Mai vin la cursurile de desen, de actorie?
Cred că sunt etape în viața lor, dar dacă nu le dăm alternative, nu au cum să se dezvolte. Trebuie să fie partenerii noștri de discuție, trebuie să-i ascultăm, chiar dacă ei cred că sunt cei mai tari, că noi suntem depășiți, egalitatea asta, respectul, îi fac să se deschidă, într-un final. Așa vedem ce dureri au, ce temeri, prin ce nedreptăți trec. Nu e ușor să fii adolescent, nici părinte sau profesor! Cred că sunt duri din teamă, din dezorientare.
Un gând bun pentru mămicile care își cresc singure copiii
Mamele singure sunt niște adevărate eroine, nu oricine poate face asta, nu oricine poate munci cât doi, suplini celălalt părinte. Un copil trebuie să crească liniștit, încrezător și admir femeile care pot să fie echilibrate, în situația dată. Cred că sunt multe lacrimi, situații grele, nici nu vreau să mă gândesc, pare imposibil, dar uite că sunt astfel de supermame. Tot respectul! Tot respectul și pentru femeile care și-au descoperit puterea interioară, vocea în societate și își urmăresc visurile, pasiunile! Până la urmă, noi îi creștem pe fiii noștri, pe bărbați, noi le dăm putere, deci avem din belșug! O vară frumoasă vă doresc și toate gândurile bune!