Există un loc din România în care trăiesc 11 naționalități. Satele care au fost părăsite de sași sunt acum salvate de nou-veniți. Astfel, în multe dintre satele din Coline, o regiune care se întinde peste o parte din județele Sibiu, Brașov și Mureș, această tendință a fost inversată.
Colinele Transilvaniei se întind pe o arie delimitată de o linie ce unește Mediaș, Sighișoara, Rupea, Făgăraș și Sibiu, scrie greatnews.ro. Acolo sunt cuprinse 44 de comune și orașe din județele Brașov, Sibiu și Mureș. Locuiesc peste 100 000 de oameni.
Satul internațional, unde locuiesc oameni de 11 naționalități, este Richiș, din județul Sibiu. Este o localitate cu puțin peste 700 de locuitori, unde s-au mutat de-a lungul timpului oameni din Franța, Olanda, Ungaria, SUA, Marea Britanie, Lituania, Italia, Elveția, Germania sau Israel. Cu toții sunt atrași de patrimoniul uluitor lăsat în urmă de sași (bisericile fortificate cu turnuri și ziduri mari și casele spațioase decorate cu anul construirii pe fațade).
„Richiș e cel mai internațional sat. Casele sunt foarte scumpe acum”, a declarat Anthonia Timmerman, o olandeză în vârstă de 75 de ani care are o pensiune în Richiș.
Vezi și – Localitatea din România cu cel mai lung nume. Sigur nu ai auzit de ea
Potrivit Anthoniei Timmerman, biserica din Richiș a fost construită în secolul al XIV-lea ca biserică de mănăstire cisterciană. Călugării cistercieni au ajuns acolo trimiși de Papă și de regii maghiari pentru a răspândi catolicismul în lume. Aceasta a fost construită în stil gotic și se poate vizita de la 10:00 la 14:00 în fiecare zi de la Paști până în octombrie. Biletul costă 8 lei. În prezent nu mai funcționează ca biserică deoarece nu mai există comunitatea de sași, însă poate fi vizitată.
Un alt sat revitalizat din Colinele Transilvaniei este Alma Vii, tot din Sibiu. Acolo, începând din anul 2008, au fost restaurate fațadele unor case particulare, dispensarul și magazinul din sat. Locuitorii care voiau să își dezvolte mici afaceri au primit consultanță și au fost invitați să participe la cursul de formare profesională. În acest sat sunt aproximativ 200 de case.
Vezi și – Satul din România plin de aur. E unic în Europa, puțini știu de el