Locul din București care îi fascinează pe turiștii străini, în decembrie. Arată ca în povești

Pe colțul dintre Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta, vizavi de Cercul Militar, se înalță măreț Grand Hôtel du Boulevard, o clădire simbolică ce păstrează aerul aristocratic al Bucureștiului de altădată. De-a lungul timpului, acest hotel a fost martorul unor evenimente remarcabile, de la baluri fastuoase la momente tensionate din istoria țării.

O viziune grandioasă: începuturile hotelului

Povestea acestui hotel începe în anul 1865, când omul de afaceri Jacques Herdan achiziționează terenul de vizavi de Biserica Sărindar, astăzi locul Cercului Militar. Hotărât să aducă o notă occidentală Capitalei, Herdan visează să construiască un hotel de lux. Inspirat de arhitectura europeană, el apelează la renumitul arhitect Alexandru Orăscu, cunoscut pentru stilul său neoclasic german, format la școli de prestigiu din München și Berlin.

Construcția începe în 1869 și, după doi ani de muncă intensă, hotelul este inaugurat în 1871 sub denumirea „Hotel Herdan”. Cu 82 de camere și 11 apartamente, hotelul era un exemplu de rafinament și tehnologie modernă pentru acele vremuri: apă curentă în fiecare cameră, iluminat electric și ascensoare – o raritate în Bucureștiul secolului al XIX-lea. Mobilierul elegant completa atmosfera luxoasă, atrăgând imediat atenția elitei bucureștene.

Un loc al eleganței și culturii

Încă de la început, Hotel Herdan a devenit un punct de atracție pentru lumea bună a orașului. La parter, restaurantul cu specific franțuzesc oferea preparate fine, iar biblioteca lui Leon Alcalay era un centru cultural frecventat de intelectuali. Aici, personalități marcante ale vremii dezbăteau idei și se bucurau de ultimele noutăți literare primite direct din Paris. Tot la parter, clubul de dans „Pour toi et pour moi” a devenit locul preferat al tinerilor, care se distrau pe ritmurile de fox-trot și one-step.

În 1873, hotelul trece în proprietatea lui Madame Pohr, care îl redenumește Grand Hôtel du Boulevard, consolidându-i reputația de spațiu al rafinamentului. Această transformare este confirmată și în „Almanach du High-Life” din 1877, care descrie hotelul drept un loc demn de marile capitale europene: „Luxul interior este corespunzător majestuoasei faţade ce se admiră pe Bulevardul Elisabeta. Le Grand Hôtel du Boulevard face onoare Bucureştilor.”

Grand Hôtel du Boulevard
Grand Hôtel du Boulevard

Sursă foto: Bucharest Facebook

Un centru al artei și ospitalității

Hotelul a găzduit evenimente remarcabile, cum ar fi expoziția de artă din 1873, unde s-au prezentat lucrări din colecțiile domnitorului Carol I și ale altor mari personalități precum Mihail Kogălniceanu sau Theodor Aman. Tot aici, în 1881, „Vizirul” Brătianu a organizat o petrecere grandioasă pentru a sărbători aniversarea de 65 de ani a lui C.A. Rosetti.

În perioada de apogeu, Grand Hôtel du Boulevard a strălucit prin dineuri luxoase și evenimente culturale care au atras personalități precum Constantin Brâncuși, Tudor Arghezi și Mihail Sadoveanu. Bucătari celebri, precum italianul Lucien Bertola, au contribuit la renumele culinar al locului. În 1905, salonul mare al restaurantului a fost redecorat cu oglinzi venețiene, stucaturi cu foiță de aur și un plafon vitrat care completa opulența încăperii.

Tentativa de asasinat asupra Regelui Carol al II-lea

Hotelul a fost martorul unui moment dramatic în 1934, când patru ofițeri români cazați la etajul al doilea au plănuit să-l asasineze pe Regele Carol al II-lea. În Noaptea de Înviere, aceștia intenționau să arunce o grenadă asupra alaiului regal care trecea pe sub balconul camerei lor. Planul a fost însă dejucat, iar conspirația a rămas un episod tensionat din istoria locului.

Transformări și declin în perioada comunistă

După cel de-Al Doilea Război Mondial, hotelul a intrat într-o perioadă de transformări. Între 1941 și 1944, clădirea a fost sediul comandamentului armatei germane în România, iar în anii 1950-1974 a găzduit un minister. Lucrările de consolidare din perioada comunistă au afectat grav estetica inițială, introducând grinzi și stâlpi din beton armat care au mutilat interiorul. Marmura elegantă și oglinzile strălucitoare au fost înlocuite cu materiale inferioare, pierzându-se astfel din farmecul original al hotelului.

Renașterea unei legende

În prezent, clădirea a intrat într-un amplu proces de restaurare, fiind achiziționată de Niro Investment Group. Proprietarii actuali au semnat un parteneriat cu lanțul hotelier Corinthia, promițând să readucă la viață splendoarea de odinioară. Redeschiderea hotelului, programată pentru 2024, reprezintă o oportunitate de a reintegra acest monument istoric în circuitul cultural și turistic al Bucureștiului.

Grand Hôtel du Boulevard rămâne un simbol al luxului și al poveștilor fascinante care definesc istoria Bucureștiului. Cu o moștenire impresionantă și o perspectivă promițătoare, această clădire iconică continuă să inspire generații și să reînvie nostalgia unui oraș plin de eleganță și mister.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *