Vremea caldă și aerul sufocant ne face să căutăm răcoare indiferent de sursă. Acum, aparatele de aer condiționat sunt la putere și reprezintă soluția salvatoare atunci când afară termometrele clocotesc. Însă nu toată lumea știe unde să își plaseze aerul condiționat pentru a fi și eficient. Unde mai pui că nu este nici un aparat ușor de mutat.
Aerul condiționat trebuie plasat într-un loc în care să răcorească eficient o suprafață cât mai extinsă din locuință. Totuși, aveți grijă pentru că aceste aparate sunt poluante și mereu există și alte alternative de a răcori spațiul în care stați. De asemenea, contează foarte mult și temperatura la care este ținut aerul condiționat, mai ales dacă nu vrei să plătești prea mult la factura de curent.
Experții în domeniu recomandă să poziționezi aerul condiționat în anumite locuri din casă pentru ca efectul lui să fie cât mai aproape de maximum. Aparatul ar trebui ținut departe de guri de aerisire, uși sau geamuri, dar și departe de lumina directă a soarelui. Este de preferat ca aparatul de aer condiționat să fie amplasat pe un perete interior, într-o zonă intens folosită a casei.
De asemenea, temperatura nu trebuie setată mai jos decât cea obișnuită pentru a-ți răci locuința. Aerul condiționat îți poate răci casa cu aproximativ 10 grade Celsius față de temperatura exterioară, astfel că nu vei simți mare diferență, însă factura la curent va fi cu mult mai crescută. Temperatura aerului condiționat trebuie setată diferit vara față de iarna. În sezonul rece, specialiștii recomandă o temperatură de 20 de grade, iar în cel cald, cu 4 – 6 grade mai puțin decât temperatura exterioară.
Atât în timpul iernii, cât și în timpul verii, se recomandă ca temperatura din interiorul casei să nu aibă o diferență mai mare de 10 grade Celsius față de cea din mediul exterior locuinței. Astfel că nu trebuie să setăm o temperatură prea scăzută sau prea crescută pentru a ne simți confortabil în propria casă.
Cea mai bună tehnică pentru a te răcori în vreme de caniculă fără să încarci factura la curent e să menții o temperatură mai ridicată decât în mod obișnuit în casă atunci când nu e nimeni în imobil, potrivit Departamentului de Energie din Statele Unite ale Americii. După aceea, când vii acasă, poți deschide aerul condiționat la cea mai confortabilă temperatură pentru tine. În acest fel, nu folosești inutil aerul condiționat atunci când nu e nimeni acasă.