Dacă te consideri ghinionist că ai un vecin care își pune bormașina în funcțiune în cele mai nepotrivite momente, află că există oameni mult mai ”oropsiți” decât tine. Locatarii unui bloc dintr-o metropolă cu peste 30 de milioane de suflete sunt nevoiți să asculte zi de zi zgomotul șinelor de tren. Și asta nu pentru că garniturile ar trece foarte aproape de casa lor, ci pentru că ele trec chiar prin clădirea în care locuiesc. Deși pare incredibil, este cât se poate de real! Unde se găsește această ”minune”? Află răspunsul din rândurile de mai jos.
Cu siguranță, nu este deloc o experiență plăcută să locuiești lângă o gară sau un aeroport. Zogomotul, traficul infernal și chiar trepidațiile clădirii sunt probleme la ordinea zilei pentru acești oameni. Dar ce te faci dacă metroul trece chiar prin intreriorul blocului tău?
Evident, nu mulți au ”norocul” acesta. De fapt, este cunoscută o singură astfel de situație în întreaga lume. Oamenii care au ca vecini de palier călătorii din garniturile de metrou locuiesc într-o clădire din orașul Chongqing, din sud-estul Chinei.
Linia de tren trece prin interiorul unui bloc de 19 etaje și se pare că aceasta a fost gândită în acest mod din cauza spațiului extrem de limitat din acest oraș de munte. Dar bizareria nu se oprește aici. Nu doar că trenul trece prin clădire, dar există și o stație de metrou în interiorul acesteia.
Linia de metrou, alături de stația aferentă, ocupă spațiul a două etaje din această clădire. Atât cei care locuiesc în aceste apartamente, cât și oricare alt locuitor din oraș poate folosi stația de tren din clădire.
În ciuda faptului că spațiul este extrem de limitat în orașul Chongqing, acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să transforme acest loc într-o adevărată metropolă. Chongqing are o populație uriașă de peste 31 de milioane de locuitori, iar datorită spațiului restrâns pe care autoritățile îl au la dispoziție, a fost nevoie de soluții extrem de creative pentru a asigura o infrastructură eficientă în locul cunoscut drept „Orașul Muntelui”.
În Chongqing, al patrulea cel mai populat oraș din China, autoritățile au fost nevoite să deseneze cele mai ”inovative” linii de transport în comun, deoarece relieful este muntos, cu multe văi fluviale. Metroul care deservește nevoile principalelor zone din oraș a intrat în funcțiune începând cu anul 2005.
CRT are 10 linii, cu o lungime totală a căii de 485,02 kilometri. Una dintre ele, linia 2, este cea care are pe traseu stația în blocul cu 19 etaje. Această linie face legătura dintre Jiaochangkou și Yudong.
Clădirea cu stație de metrou în interiorul ei a devenit obiectiv turistic. Mulți turiști vin în zonă pentru a face fotografii și a admira ”minunea”. Linia 2 are 31,4 kilometri și 25 de stații. Începe ca un metrou sub centrul orașului, apoi merge spre vest de-a lungul malului sudic al râului Jialing, pe o linie la înălțime. Doar o secțiune de 2,2 kilometri este subterană.