România este o țară fascinantă, plină de locuri unice, a căror frumusețe este apreciată inclusiv la nivel mondial. Totodată, în țara noastră încărcată de istorie se găsesc obiecte și vestigii care sunt în strânsă legătură cu credința creștină milenară. Spre exemplu, știai că în România se află bucăți din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos? Este un lucru pe care puțină lume îl cunoaște. Iar importanța acestor obiecte sfinte și a prezenței lor în țara noastră este cu atât mai mare cu cât peste 90 dintre conaționalii noștri se declară creștini.
Răstignirea lui Iisus Hristos rămâne unul dintre cele mai tulburătoare evenimente consemnate în Biblie, pe care toți creștinii îl cunosc. Mântuitorul și-a dat viața pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.
El a murit răstignit pe cruce din ordinul prefectului roman din Iudeea de atunci, Pontius Pilat. După răstignire, crucea a devenit un simbol al creștinismului. Însă de-a lungul secolelor, Sfânta Cruce a avut o istorie zbuciumată.
Ea a fost descoperită pentru prima dată în secolul al IV-lea de mama împăratului Constantin cel Mare, Elena. Imediat după ce a descoperit-o, Sfânta Elena a ordonat zidirea unei biserici chiar deasupra Sfântului Mormânt, căreia i-a dat numele de Biserica Învierii.
În secolul al VII-lea, crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost luată de perși drept pradă de război, dar a fost redobândită și readusă la Ierusalim, în Biserica Sfântului Mormânt.
A fost ulterior ascunsă, pierdută, regăsită, parțial fărâmițată și apoi trimisă în toată lumea. Există și în lăcașele de cult din România mai multe fragmente ale Sfintei Cruci, după cum urmează: