Atunci când facem curat în bucătărie, insistăm cu precădere asupra unor suprafețe precum chiuveta, blatul sau aragazul și cuptorul. Cei mai mulți microbi se adună însă într-un loc neașteptat. Mulți oameni nu curăță prea des acest loc din bucătărie, nefiind conștienți de pericolul care se află acolo. Locul surprinzător din bucătărie pe care să-l cureți neapărat. Te poate îmbolnăvi dacă nu este curățat cum trebuie.
Când vine vorba despre curățarea bucătăriei, de cele mai multe ori ne axăm asupra locurilor care au murdărie vizibilă. Aragazul, cuptorul, chiuveta sau blatul sunt curățate temeinic cu tot felul de soluții, care mai de care mai eficiente. Acestea nu sunt însă cele mai murdare locuri din bucătărie. Specialiștii au stabilit unde se adună, de fapt, cei mai mulți și mai periculoși microbi.
Citește și: Ce să pui în apa în care speli prosoapele de bucătărie. Toate petele vor dispărea ca prin magie
Este vorba despre raftul cu condimente. Indiferent că este vorba despre un raft, un sertar, o cutie sau alt tip de recipient, un lucru este cert: locul în care îți ții condimentele este mai murdat decât ai crede. În urma unei cercetări efectuate în peste 400 de gospodării, specialiștii Serviciului de Inspecție și Siguranță Alimentară din SUA au stabilit că pe borcanele și plicurile cu condimente se anumă extrem de mulți microbi.
Acest loc este murdar din cauză că, atunci când gătim și manevrăm carnea, punem mâna pe recipientele de condimente, fără să ne dăm seama de pericol. Se poate întâmpla ceea ce se numește contaminare încrucișată, adică bacteriile de pe carne sunt transferate pe borcanele de condimente. Atunci când punem mâna pe ele pentru a le folosi din nou, ne vom contamina.
Procesul este similar cu adunarea bacteriilor pe cuțitele și tocătoarele pe care le folosim pentru a pregăti carnea. Diferența este că acestea sunt spălate după fiecare utilizare, în timp ce recipientele care conțin condimente sunt puse la loc fără a fi curățate. Pentru a elimina pericolul de îmbolnăvire, specialiștii recomandă să curățăm bine recipientele de condimente după fiecare utilizare, dar și atunci când facem curățenie generală.
Un alt loc unde se adună numeroși microbi este sub marginea chiuvetei de la bucătărie. De obicei aceasta este fixată, dar nu lipită complet de blat. Sub acea margine se adună umezeală și resturi alimentare, pe care trebuie să le cureți cu o periuță sau cu un bețișor.
Foarte mulți microbi se adună și în locul unde ții buretele de vase sau unde pui vasele la scurs. Din cauza umezelii, care reprezintă un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor, aceste locuri din bucătărie ar trebui să fie curățate cu simț de răspundere, o dată pe săptămână.