Locurile de pe Pământ unde Soarele nu apune niciodată. Țările unde este mereu zi

Locurile de pe Pământ unde Soarele nu apune niciodată. Țările unde este mereu zi

Nu mulți oameni știu că există locuri unde Soarele nu apune niciodată și este lumină 24 de ore pe zi datorită poziției lor geografice apropiate de unul dintre polii planetei. Așadar, în timpul verii, soarele nu apune deasupra cercului polar.

Unde Soarele nu apune niciodată

Două astfel de zone notabile sunt:

Regiunile din jurul Polului Nord: În timpul solstițiului de vară (în jur de 21 iunie), Soarele nu apune în regiunile din jurul Polului Nord, cum ar fi nordul extrem al Norvegiei, Suediei, Finlandei, Rusiei și al altor țări arctice. În schimb, în timpul solstițiului de iarnă (în jur de 21 decembrie), aceste regiuni experimentează „noaptea polară”, perioada în care Soarele nu răsare pentru mai multe zile sau chiar săptămâni, în funcție de distanța față de Polul Nord.

Regiunile din jurul Polului Sud: Asemănător, în timpul solstițiului de vară austral (în jur de 21 decembrie), Soarele nu apune în regiunile din jurul Polului Sud, cum ar fi Antarctica și regiunile din sudul extrem al Americii de Sud, Noii Zeelande și Australiei. La solstițiul de iarnă austral (în jur de 21 iunie), aceste regiuni experimentează „noaptea polară”, perioada în care Soarele nu răsare pentru o perioadă semnificativă.

Vezi și Ce semnificație are Dragonul de lemn, simbolul Anului Nou Chinezesc? Ce este bine să faci pentru noroc și prosperitate

Detalii interesante pe care să le știi

Aceste fenomene sunt rezultatul înclinației axei Pământului și mișcării sale de rotație în jurul Soarelui. Se datorează poziției specifice a Polului Nord în raport cu axa de rotație a Pământului și cu traiectoria orbitală a Soarelui.

Punctul exact al Polului Nord geografic este situat la aproximativ 90 de grade latitudine nordică. În timpul solstițiului de vară, în jur de 21 iunie, axa de rotație a Pământului este înclinată astfel încât Polul Nord este orientat spre Soare. Prin urmare, Soarele se află deasupra orizontului în regiunea polară nordică, fără să apună.

Acest fenomen este posibil datorită mișcării de rotație a Pământului în jurul propriei sale axe, combinată cu înclinația axei sale în raport cu planul său orbital. Această înclinare face ca anumite regiuni de pe Pământ să primească lumină solară în periode diferite, ducând la denumirea de „nopți polare”.

Citește și Flori care se plantează primăvara. Îți vor transforma grădina într-un colț de rai

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *