România se topește din cauza temperaturilor sufocante de peste 40 de grade. În acest context, autoritățile ne spun ce să nu mai ținem în mașină în această perioadă toridă, chiar dacă ne părăsim autovehiculele pentru câteva minute.
Ce să nu lași niciodată în mașină în vreme de caniculă, nici pentru câteva minute
În primul rând, copii nu trebuie lăsați singuri în mașini în această perioadă cu temperaturi peste limita suportabilității. Cei mici sunt expuși riscului de hipertermie, mai ales că nu își pot regla temperatura corpului la fel de repede ca adulții. Starea de sănătate a unui copil mic lăsat într-o mașină deja încinsă se poate degrada în doar câteva minute, astfel că aceștia nu ar trebui lăsați niciodată singuri în astfel de locuri. Nici animalele de companie nu trebuie lăsate într-o mașină, cu atât mai mult în zilele de caniculă.
În vreme ce temperatura ambientală este foarte ridicată, anumite componente și obiecte din autoturism pot deveni un real pericol. De exemplu, tuburile de deodorant se pot deforma, iar conținutul de aerosoli devine foarte periculos în aceste condiții. Și brichetele devin riscante, mai ales pe timp foarte cald. Ele pot provoca deteriorarea parbrizului sau chiar a bachetelor.
Și gelul antibacterian, care conține substanțe inflamabile, trebuie ținut departe de căldura excesivă. Recipientul poate exploda din cauza temperaturilor crescute. Recomandările pentru perioada caniculară au fost făcute de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pe pagina oficială de Facebook.
Festivalul Coachella 2025 a debutat în forță în weekend-ul 11–13 aprilie, transformând deșertul din Indio, California, într-o explozie de muzică, energie și stil. Cu un…
Un nou val de interes internațional este generat de o echipă de arheologi care afirmă că ar fi identificat locația exactă a vestitei Arce a…
„O nouă zi de caniculă în țară! Meteorologii au emis o avertizare de tip Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat și atrag atenția că temperaturile vor fi cuprinse în general între 37…39 de grade C în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Cum să faci față căldurii?
:format(webp):quality(100)/http://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t9b/1.5/16/1f4a7.png)
beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător;
:format(webp):quality(100)/http://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tc2/1.5/16/1f452.png)
purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;
:format(webp):quality(100)/http://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tff/1.5/16/26f1.png)
evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;
:format(webp):quality(100)/http://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t69/1.5/16/1f349.png)
consumați fructe și legume proaspete”, au mai transmis autoritățile pe pagina de sicalizare.
Aceste sfaturi prețioase pentru șoferi au fost făcute publice în contextul în care mai mult de jumătate din țară a intrat sub Cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat, cu temepraturi ce vor depăși, în unele zone, și 40 de grade Celsius. Salvatorii din cadrul IGSU au făcut apel și la părinții care nu își supraveghează copii în perioada caldă, când cei mici sunt tentați să se răcoarească în orice petic de apă rece întâlnit. De aici și până la o adevărată tragedie, este un singur pas.
„Cu apa nu-i de joacă…În multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul pot duce la scenarii dramatice! Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și înotătorii buni pot obosi, pot suferi crampe musculare sau pot fi prinși în curentul apei. Siguranța copiilor este o prioritate absolută, mai ales în apropierea apei. Nu trebuie să-ți pierzi copilul din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Chiar dacă copilul tău înoată bine, nu există nicio garanție că nu se poate întâmpla ceva rău. Asigură-te că copiii se scaldă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectă avertizările privind interzicerea scăldatului în anumite zone. Supraveghează constant copiii în apă sau în apropierea acesteia! Fiți responsabili în preajma apei și învățați copiii să facă același lucru! Siguranța lor contează cel mai mult!”, este avertismentul IGSU.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!