Luna în care este bine să plantezi ceapa în grădină. Așa vei obține o recoltă bogată

Ceapa se plantează primăvara și se recoltează după jumătatea verii

Scris de: Daoud Andra

12 Mar. 2023

Luna în care este bine să plantezi ceapa în grădină. Așa vei obține o recoltă bogată

Ceapa este una dintre cele mai folosite legume din bucătăria românească. Este bază pentru multe mâncăruri tradiționale și nu lipsește din nicio bucătărie. Dacă ai grădină și îți cultivi singur legumele, este important de știut care este luna în care este bine să plantezi ceapa. Momentul ales influențează recolta.

Care e luna în care este bine să plantezi ceapa

Ceapa se plantează primăvara și se recoltează după jumătatea verii. Pentru a obține o recoltă bogată, sunt importante atât locul, cât și momentul ales pentru a planta arpagicul. Poți pune ceapă în locuri în care ai mai avut în trecut recolte de legume precum: ardei, roșii, vinete, varză, dovlecei, castraveți etc. Evită să plantezi ceapa în locul în care ai cultivat anterior mazăre sau fasole.

Citește și: Cum să prăjești ceapa fără să faci miros în casă. Metoda simplă pe care o vei folosi mereu

Semănarea cepei se face în luna martie, perioada ideală fiind a doua decadă a lunii. Astfel, în funcție și de starea vremii, se poate planta ceapa în perioada 10-20 martie, până la finalul lunii inclusiv. Ceapa se plantează în straturi, cu distanță de aproximativ 15 centimetri între cuiburile de arpagic. Acesta se plantează la o adâncime de 2 cm și se folosește în jur de 1 kg de arpagic pentru o suprafață de 100 mp.

După ce a fost plantată, ceapa trebuie plivită de 2 ori pe parcursul perioadei până la recoltare și udată dacă vremea este secetoasă. De asemenea, se pot aplica îngrășăminte naturale sau anumite substanțe pentru combaterea manei și a dăunătorilor.

Citește și: De ce nu e bine să ții cartofii lângă ceapă. Greșeala pe care o fac mulți români

Luna în care este bine să plantezi ceapa în grădină
Ceapa se plantează în straturi

Când se recoltează ceapa

Culturile de ceapă pot fi afectate de anumiți agenți patogeni precum: putregaiul bacterian, mana sau alternarioza. De asemenea, culturile pot fi afectate de insecte. Pentru a combate aceste probleme, se pot aplica măsuri preventive, la nivelul solului, dar și măsuri de tratament specifice, în funcție de problema care apare.

Citește și: Cum să scoți mirosul de ceapă sau usturoi din tocător. Trucul e mai simplu decât credeai, efecte rapide

Ceapa se recoltează de obicei în luna iulie, când vârful frunzelor este îngălbenit în jur de 2-3 centimetri. După ce este recoltată, ceapa se lasă la uscat la soare, timp de 5-6 zile. Dacă nu este uscată complet, aceasta se va strica și va mucegăi atunci când va fi depozitată.

Aceată legumă trebuie să fie depozitată în lădițe, într-un loc uscat, în care temperatura să nu depășească 20 de grade Celsius. În acest fel, ceapa se va păstra bine până la 9-10 luni, fără să se strice sau să încolțească. De asemenea, nu este recomandat să așezi ceapa lângă cartofi, pentru că grăbește alterarea acestora din urmă. Ceapa eliberează compuși chimici care duc la încolțirea cartofilor și astfel scade perioada de valabilitate a acestora.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.9 45 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *