Lungimea pe care trebuie să o aibă lanțul câinelui. Legea e clară

Cât de mare trebuie să fie cușca în care stă animalul

Scris de: Daoud Andra

27 Mar. 2023

Lungimea pe care trebuie să o aibă lanțul câinelui. Legea e clară

Românii care își țin câinii în lanț trebuie să respecte anumite prevederi legale care au legătură atât cu siguranța, cât și cu confortul animalelor. Care este lungimea pe care trebuie să o aibă lanțul câinelui și cum trebuie să fie legat acesta, potrivit legii. Din ce material trebuie să fie confecționată zgarda patrupedului.

Ce spune legea cu privire la lungimea pe care trebuie să o aibă lanțul câinelui

Mulți români care locuiesc la curte și au câine preferă să îl țină pe aceste legat cu un lanț. În România există o lege care spune clar ce lungime trebuie să aibă lanțul, cum să fie făcută legătura și ce tip de zgardă trebuie folosită la gâtul animalului.

Lanțul confecționat din zale metalice trebuie să aibă cel puțin 2 metri lungime și să fie ancorat într-un punct fix sau pe un cablu. Lanțul se va lega la gâtul animalului de o zgardă care trebuie să fie confecționată dintr-un material confortabil, care să nu dăuneze sănătății și integrității câinelui. De asemenea, nu trebuie să existe riscul de strangulare.

Citește și: 8 alimente pe care să nu i le dai niciodată câinelui tău. Sunt periculoase pentru sănătatea lui

Ce dimensiuni trebuie să aibă cușca

Legea are prevederi clare și în ceea ce privește culcușul animalului. Cușca acestuia trebuie să aibă o dimensiune în funcție de talia câinelui, astfel încât acesta să aibă loc să stea în picioare și să se întoarcă în interiorul ei. Normele sunt prevăzute în Legea nr. 205/2004, privind protecția animalelor.

De asemenea, stăpânii trebuie să le asigure câinilor un spațiu de mișcare de 6 ori mai mare decât suprafața cuștii. Dacă patrupedele sunt ținute într-un padoc împrejmuit, aceasta este suprafața corectă pe care trebuie să o aibă locul. Padocul trebuie să fie asigurat astfel încât animalele să nu poată evada. Padocul și lanțul sunt singurele metode agreate de lege pentru a limita mișcarea câinilor ținuți la curte.

Citește și: Amestecul puternic care elimină mirosul de câine din casă. Scapi definitiv de această problemă

„Pentru limitarea mişcării câinilor ţinuţi în aer liber se vor folosi următoarele mijloace:

a) lanţ confecţionat din zale metalice, cu lungimea minimă de 2 m; lanţul va fi ancorat la punct fix sau va culisa pe un cablu metalic şi va fi prevăzut la extremităţi cu dispozitive de tip “vârtej”;
b) padoc împrejmuit, cu o suprafaţă minimă de 6 ori mai mare decât cea a cuştii; padocul va fi împrejmuit astfel încât să nu permită evadarea câinilor.

Se interzice utilizarea altor metode pentru limitarea mişcărilor câinilor ţinuţi în aer liber.

Pentru evitarea riscurilor unor accidente, a montelor necontrolate şi a transmiterii bolilor, câinii care nu sunt legaţi sau care nu au mişcările limitate nu vor fi lăsaţi liberi în afara proprietăţii fără supravegherea deţinătorului.

Pentru animalele de companie, altele decât cele ţinute în aer liber, se vor asigura condiţii de cazare şi bunăstare cel puţin egale cu cele existente în grădinile zoologice.”, se arată pe site-ul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.5 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *