Mac and cheese. Paste cremoase cu sos de brânză, șuncă și mazăre la cuptor, în stil american. Trucul ca să iasă perfecte

Scris de: Oana Matei

11 Oct. 2022

Mac and cheese. Paste cremoase cu sos de brânză, șuncă și mazăre la cuptor, în stil american. Trucul ca să iasă perfecte

Mac and Cheese, adică paste cu sos de brânză la cuptor este un preparat popular american. Este un preparat care se face în etape: sosul bechamel cu brânză, fierberea pastelor, apoi coacerea în cuptor. Este o rețetă care nu necesită înaltă îndemânare gastronomică, doar respectarea pașilor de preparare.

Ce tip de paste folosim pentru Mac& Cheese?

Am folosit brânză Cheddar amestecată cu mozzarella, iar pentru ornat am folosit parmezan ras. Pastele potrivite pentru această rețetă sunt bune orice tip de paste scurte, ca: fussili, penne, macaroni, melcișori, etc.

Am adaptat un pic rețeta originală prin adăugarea de șuncă presată, mazăre și porumb în rețeta de față. A ieșit un prânz foarte gustos!
Să trecem la treabă!

Mac and Cheese. Ingrediente

  • 200 grame paste
  • 1 ceapă
  • 50 grame porumb congelat
  • 50 grame mazăre congelată
  • 100 grame șuncă presată
  • 40 grame unt
  • 30 grame făină
  • 200 mililitri lapte fierbinte
  • 200 grame brânză cheddar amestecată cu mozzarella
  • sare, piper

Mac and Cheese. Mod de preparare

1. Se pun pastele la fiert în apă cu sare cu două minute mai puțin decât este indicat pe ambalaj.
2. Se călește ceapa în unt până devine translucidă.
3. Peste ceapă se adaugă făina și se amestecă bine, la foc mic.
4. Se adaugă laptele fierbinte, amestecându-se continuu până ce se îngroașă sosul.
5. Se potrivește de sare și piper, apoi se oprește focul.
6. În sos se adaugă brânza rasă și se amestecă bine.
7. În oala în care fierb pastele se adaugă boabele de mazăre și porumb congelate.
8. Când pastele sunt fierte, împreună cu boabele de mazăre și porumb, se scurg de apă și se amestecă cu sosul bechamel.
9. Se unge cu unt un vas termorezistent în care se pun pastele cu sosul de brânză. Deasupra se rade parmezan.
10. Se dă vasul la cuptorul pre încălzit la 180 de grade până se rumenesc.

Etape de preparare Mac& Cheese cu șuncă și mazăre. Foto: Oana Matei/ego.ro
Etape de preparare Mac& Cheese cu șuncă și mazăre. Foto: Oana Matei/ego.ro

Cine a inventat Mac& Cheese?

Cum a devenit o combinație de brânză și paste, două produse culturale europene, unul dintre cele mai cunoscute produse de bază ale continentului Nord American? Cea mai faimoasă versiune a poveștii spune astfel: Thomas Jefferson ( al treilea președinte al SUA, 1801- 1809) a dus un sclav, pe nume James Hemings, în Franța, pentru a studia artele culinare.

Jefferson nu numai că a finanțat cursul intensiv de gastronomie, dar și-a adus de contrabandă o mașină de paste înapoi din Napoli, astfel încât Hemings să poată prepara macaroane și brânză elitei din sudul Americii. Adesea, Hemings este exclus complet din poveste și doar Jefferson este protagonistul.

O reclamă Budweiser din 1948 arată o ilustrare a lui Jefferson însuși, servind prietenilor, farfurii cu paste proaspăt făcute.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *