Maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri din bucătărie. Este nelipsită de la preparate precum salata de boeuf, ouă umplute sau salată de vinete și, pe cât de simplu pare de făcut, pe atât de dificil poate fi să obții o maioneză perfectă. Nu și dacă urmezi această metodă și folosești un blender cu picior. Iată cum să faci maioneză rapidă la blender, în mai puțin de un minut! De ce ingrediente ai nevoie și cum o prepari.
Maioneza este acel sos fin și cremos, care se folosește pentru a lega anumite preparate sau pentru a le face mai cremoase. Ingredientele de bază sunt gălbenușul de ou și uleiul vegetal. La acestea se adaugă însă și un praf de sare și o linguriță de muștar. Acesta din urmă nu doar că face ca maioneza să nu fie prea grea la gust, dar previne tăierea ei.
În ceea ce privește modul de preparare, fiecare gospodină are propria rețetă pe care o aplică de fiecare dată. În timp ce unele gospodine folosesc doar gălbenușuri crude, altele pun și gălbenuș de ou fiert. Unele prepară maioneza cu mixerul, în timp ce altele preferă să o amestece cu o lingură de lemn sau cu un tel.
Cea mai sigură și rapidă metodă de a face maioneză este să folosești un blender vertical. Maioneza este gata în mai puțin de un minut, iar șansele să se taie sunt foarte mici. Spre deosebire de maioneza clasică, la care folosim doar gălbenușul, pentru maioneza la blender avem nevoie de oul întreg.
Cantitatea de ulei este importantă pentru a se încorpora bine în maioneză. Aceasta trebuie să fie de 4 ori mai mare decât volumul oului. Un ou obișnuit are în jur de 50-60 de grame, așadar vom folosi 200-240 ml de ulei. Se pun oul și uleiul în vasul blenderului sau într-un borcan de sticlă, împreună cu o linguriță de muștar și un vârf de linguriță de sare.
Se pornește blenderul ținându-l lipit de fundul vasului și, pe măsură ce maioneza începe să se închege, blenderul se ridică câte un centimetru. În aproximativ un minut, maioneza este gata. După ce s-a închegat și a devenit cremoasă, nu se mai mixează, pentru că uleiul se va separa din nou și maioneza se poate tăia.
Multe gospodine se grăbesc să arunce maioneza, atunci când capătă acel aspect brânzit și uleiul se separă. Chiar dacă s-a tăiat, maioneza poate fi salvată, cu ajutorul unor trucuri banale.
Muștarul este ingredientul care are un rol-cheie în legarea maionezei. Dacă nu l-ai pus de la început, adaugă o linguriță de muștar când maioneza dă semne că s-a tăiat.
Zeama de lămâie poate fi și ea de mare ajutor. Adaugă o lingură de suc de lămâie peste maioneză și continuă să o amesteci, până când se leagă la loc.
Apa rece poate face și ea minuni în cazul maionezei tăiate. Ține la îndemână un bol cu apă și câteva cuburi de gheață, înmoaie mâna în el și stropește maioneza, atunci când se taie. Apa rece o ajută să se lege la loc și maioneza nu va fi compromisă.