Mâna Maicii Domnului. Când și cum se taie. Detalii esențiale despre planta tămăduitoare, așa se îngrijește corect

Trucuri pentru a se dezvolta armonios

Scris de: Daoud Andra

07 Apr. 2023

Mâna Maicii Domnului. Când și cum se taie. Detalii esențiale despre planta tămăduitoare, așa se îngrijește corect

Caprifoiul, sau Mâna Maicii Domnului, este una dintre cele mai parfumate plante de exterior. Aceasta se regăsește în grădinile și curțile multor români, dar și în locuri publice. Pentru a te bucura de flori colorate și parfumate, este nevoie ca această plantă să fie îngrijită corespunzător. Cum și când se taie și cum se udă corect, pentru un aspect deosebit.

Cum se îngrijește corect Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului este o plantă de tip liană, care se agață de suportul sau de gardul lângă care este așezată. Dacă este îngrijită corespunzător, poate ajunge la dimensiuni impresionante. Pentru a căpăta tulpini puternice și dese, plantele se taie în perioada în care sunt tinere.

La scurt timp după plantare, se taie toți lăstarii slabi, precum și cei afectați. Tulpinile se taie până la o treime din lungimea lor, pentru a stimula apariția de noi lăstari la baza plantei. Astfel se va forma un schelet din tulpini puternice, lăstarii afectați fiind îndepărtați.

Citește și: Planta pe care toți oamenii bogați o țin mereu în baie. Atrage banii ca un magnet

Tăierile succesive favorizează înflorirea Caprifoiului. Așa se face că, dacă a fost tăiată corespunzător, planta ajunge ca, la maturitate, să depășească spațiul care i-a fost alocat. Este necesar să se efectueze periodic tăieri de întreținere. Specialiștii recomandă ca tăieturile să fie făcute cu până la 60 de cm în interior, pentru a permite tulpinilor să se ramifice.

Mâna Maicii Domnului
Mâna Maicii Domnului este una dintre cele mai parfumate plante de exterior

Cât de des trebuie să fie udat Caprifoiul

Această plantă are nevoie să fie udată regulat, mai ales dacă este secetă. Solul trebuie să se mențină umed, însă apa să nu băltească, fiindcă apare riscul ca rădăcinile să putrezească. Frecvența cu care ar trebui să udați Mâna Maicii Domnului este de 2-3 zile. Fiind o plantă de exterior, cantitatea de apă și frecvența udărilor se vor ajusta în funcție de condițiile de mediu.

Citește și: Planta care te scapă de sforăit. Trebuie să o ai mereu în dormitorul tău

Mâna Maicii Domnului se înmulțește prin butași. Se taie o tulpină și se palntează într-un loc adecvat, după ce a prins rădăcini în apă. Este important să alegi o ramură tânără și sănătoasă, pentru că sunt șanse mai mari să prindă acolo unde este plantată. Tulpina pentru butășire trebuie să aibă aproximativ 15-20 cm lungime.

Tulpina se taie cu un cuțit curat, în unghi de 45 de grade, având grijă să nu se rupă sau să fie afectată. Se pune într-un vas cu apă până când prinde rădăcini, după care se plantează într-un ghiveci cu pământ. Ulterior, planta se poate muta afară, în grădină, lângă un suport sau un gard de care să se agațe atunci când se înmulțește.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *