Primăvara este anotimpul legumelor verzi: urzici, lobodă, spanac, ștevie, leurdă adevărate bombe de vitamine binevenite după perioada de iarnă. Suntem în plin post al Paștelui, așa că natura natura ne oferă o multitudine de variante pentru rețete variate sănătoase și delicioase. Astăzi îți aducem o rețetă delicioasă de primăvară, menită este o mâncare simplă de ștevie, care poate fi servită ca fel principal, cât și ca garnitură alături de o bucată de friptură.
Cea mai bună mâncare de ștevie la cuptor
Ștevia se consumă, de obicei, primăvara când frunzele sunt fragede și tinere. Se consumă în diferite rețete de mâncare, salate, omlete, plăcinte sau ciorbe. Se recomandă ca ștevia să fie consumată în stare crudă sau cât mai puțin procesată pentru a beneficia din plin de proprietățile acestei minunate legume.
Ingredientele de care ai nevoie sunt:
- 600 grame ștevie ( 6-7 legături)
- 2 legături ceapă verde
- 2 legături usturoi
- 40 grame linguri făină
- 2 linguri pastă de tomate
- 1 lingură boia dulce
- pătrunjel verde
- piper, sare
Modul de preparare este:
- Într-o oală se pun la fiert 2 litri de apă cu sare.
- Se curăță ștevia de cotoare, se spală sub jet de apă și opărește pentru câteva minute în apa fiartă, cu focul stins, până când apa devine gălbuie-verzuie
- Se opresc 2 căni de zeamă și ștevia se scurge de apă într-o sita inoxidabilă.
- Se taie mărunt ceapa verde și usturoiul ( curățate și spălate).
- Se încinge cuptorul la 180 de grade.
- Într-o tigaie se încing 2-3 linguri de ulei, și se călesc ceapa și usturoiul.
- Se adaugă boiaua și făina și se amestecă. După acest pas, în sos se amestecă pasta de tomate.
- Cu zeama păstrată se desface sosul de făină. Se toarnă treptat zeama de la ștevie și se amestecă bine pentru evitarea cocoloașelor.
- Ștevia se taie fășii și se adaugă peste sosul de roșii. Se amestecă ușor și se mai lasă pe foc pentru 3-4 minute.
- Se transferă mâncărica de ștevie într-un vas ceramic care se dă la copt pentru 20-30 de minute sau până prinde o crustă aurie.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Vezi și Mâncare de urzici de post. Cât timp se lasă urzicile la fiert. Secretul care o face gustoasă
Beneficiile consumului de ștevie
Adesea subevaluată, ștevia este de fapt o sursă importantă de vitamine și minerale, având mai mulți nutrienți decât spanacul, varza și salata, care sunt considerate a fi unele dintre cele mai sănătoase legume cu frunze verzi.
Ștevia este o sursă importantă de vitamine și minerale, având mai mulți nutrienți decât spanacul, varza și salata.
Ștevia este bogată în vitamine (А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е, К), minerale, săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu și fier), proteine și carbohidrați sănătoși.
Substanțele active din ștevie ii conferă acesteia proprietăți antibacteriene, antiseptice, anti-microbiene, antioxidante, anti-glicemice si anti-hipertensive, purgative, depurative, laxative, astringente.
Indicații terapeutice ale șteviei
- previne anemia
- adjuvant în tratamentul diabetului de tip I și II
- combate obezitatea
- reduce tensiunea arterială
- detoxifiere
- efect laxativ moderat și diuretic
- anti-microbian pentru răni externe
- benefică pentru sănătatea scalpului, înlătură mătreața
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!