Klaus Iohannis este extrem de discret în ceea ce privește viața personală. Dar nu și-a ascuns niciodată preferințele în materie culinară. Președintele României nu este deloc pretențios atunci când vine vorba de mâncare și îi place foarte mult să consume preparatele gătite de soția sa.
Klaus Iohannis este înnebunit după ciorba de perișoare, lucru pe care l-a confirmat și într-un interviu acordat în anul 2014. Cu toate acestea nu refuză niciodată preparatele săsești. Printre mâncărurile tradiționale săsești favorite se numără Brock-ul (pâine de casă, zeamă de varză şi cârnaţi), ciorba de rubarbă (cu stafide, cu scorțișoară și dreasă cu smântână grasă), fripturile, alături de sosuri acrișoare de mere, vișine și agrișe sau cu Knodel (găluște din cartofi), ori delicioasa plăcintă Hanklich (aluat pufos cu cremă de smântână, unt, ouă și stafide).
De altfel, este binecunoscut faptul că soția președintelui, Carmen Iohannis, are o bună reputație în rândul cunoscuților în ceea ce privește abilitățile sale în bucătărie.
Despre preferințele culinare ale celorlalți trei președinți pe care i-a avut România înaintea lui Klaus Iohannis, fostul bucătar de la Cotroceni, Ducu Paraschița, a făcut dezvăluiri interesante. Iată ce preparate preferau Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu.
„Mi-au căzut două sarmale pe pantalonii preşedintelui. Nu e un foarte mare gurmand. S-a mai cizelat în gusturi datorită multor evenimente la care a participat, dar apreciază mâncarea foarte bine făcută. E românul simplu. E foarte apropiat de natura umană. Nu s-a schimbat din cauza preşedinţiei”, a spus Ducu Paraschiţa despre Traian Băsescu.
„E un ins gurmand. Mănâncă din plăcere, puţin şi bun. A mâncat muşchi de vită cu sos de piper verde şi cognac. Este foarte uman, dar o umanitate un pic mai calculată, mai rece decât a domnului Băsescu”, a declarat bucătarul cu privire la Ion Iliescu.
„Avem un comportament gastronomic elevat. El are aerul acela de domn”. a spus despre gusturile lui Emil Constantinescu.
Despre Nicolae Ceaușescu se știe faptul că era un fan al mâncărurilor românești. Însă preparatul pe care îl iubea cel mai mult erau sarmalele. Nu exita eveniment important de la care să lipsească acest fel de mâncare.
„Unchiul meu adora mâncăruri tradiţionale: sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf. Dacă lipseau de Revelion, de exemplu, era vai şi-amar de bucătari, jar mâncau! Îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, preferatele erau vinul alb din podgporia Segarcea şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, povestește Mihaela Moraru, fiica lui Marin Ceauşescu, fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, în cartea sa „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.