Într-o lume în care timpul pare din ce în ce mai scurt, obiceiurile alimentare s-au schimbat radical. Mulți oameni preferă să își ia masa în fața televizorului sau să consume preparate semipreparate pe fugă, fără să fie conștienți de impactul acestor practici asupra sănătății lor. Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra pericolelor pe care le implică acest comportament, explicând modul în care influențează greutatea corporală și metabolismul.
Studiile recente arată că obiceiul de a mânca în timp ce privim la televizor poate favoriza creșterea în greutate. Un studiu realizat de cercetătorii americani de la Ohio State University a demonstrat că atenția distrasă de ecran ne împiedică să simțim senzația de sațietate la timp, ceea ce duce la un consum excesiv de calorii. În plus, metabolismul încetinește semnificativ, fiind chiar mai leneș decât în timpul somnului. Acest aspect contribuie la acumularea kilogramelor în plus și la apariția problemelor metabolice.
Într-o postare pe Facebook, Mihaela Bilic subliniază că nu doar ceea ce mâncăm este important, ci și modul în care alegem să ne hrănim.
„Gătitul în casă și televizorul sunt doi factori care pot influența riscul de îngrășare, dincolo de mâncare! Când vine vorba de obezitate, știm cu toții recomandările generale: o alimentație echilibrată și variată, cu porții adaptate nevoilor individuale, plus un stil de viață activ, cu activitate fizică practicată regulat. Cu alte cuvinte, trebuie să fim atenți la cât mâncăm și cât ne mișcăm”, spune Mihaela Bilic.
Comportamentul alimentar și obiceiurile din familie au un impact major asupra siluetei. Studiile arată că persoanele care iau masa alături de familie au un risc mai mic de a consuma gustări hipercalorice între mese și sunt mai puțin expuse tentației de a consuma băuturi carbogazoase sau alimente prăjite. De asemenea, faptul că mâncarea este preparată acasă aduce beneficii semnificative, deoarece oferă un control mai bun asupra ingredientelor și reduce consumul de grăsimi nesănătoase, zahăr și aditivi.
„Asta în teorie… pentru că în practică lucrurile sunt mai complicate de atât! Comportamentul alimentar și obiceiurile din familie au un impact major asupra siluetei. Contează cum și unde mâncăm și contează cine a făcut mâncarea”, a adăugat Mihaela Bilic.
Cercetătorii au demonstrat că gătitul în familie și degustarea preparatelor împreună cu ceilalți, cu atenția în farfurie, nu cu ochii în televizor, sunt esențiale pentru menținerea unei greutăți optime. Mâncatul izolat și consumul de produse semipreparate pe pilot automat cresc riscul de obezitate cu 12% și favorizează tulburările de comportament alimentar, precum bulimia, cu 35%.
Gătitul în casă oferă protecție împotriva îngrășării, deoarece permite un control mai mare asupra ingredientelor.
„Gătiți acasă și închideți televizorul în timpul mesei, sunt 2 gesturi esențiale pentru echilibrul nutrițional”, recomandă Mihaela Bilic.
Alimentele gătite în casă sunt mai bogate în nutrienți și conțin mai puține calorii „ascunse”, fiind un aliat important în menținerea unei greutăți optime. Spre deosebire de preparatele ultraprocesate, care sunt adesea bogate în conservanți și grăsimi nesănătoase, mâncarea pregătită acasă contribuie la un stil de viață mai sănătos.
„Nu este o pierdere de timp să gătim, este o investiție în sănătatea și silueta noastră! Masa în familie a fost și trebuie să rămână un punct de reper și un moment de referință în toate casele de români”, a mai spus nutriționista.