Fostul fotomodel Maria Andrei, în prezent realizatoarea rubricii de modă, stil și turism, la matinalul TVR 1, ne-a povestit, în interviul exclusiv pentru Ego.ro, despre mama ei, care a cochetat cu moda, în anii comunismului. Dar, ea ni l-a lăudat și pe soțul canadian, ale cărui calități, susține Maria, sunt pe cale de dispariție: ”Soțul meu ar trebui clonat!”. Maria trăiește și în România și în Grecia, iar turismul este o altă mare pasiune, despre care ne-a oferit câteva detalii importante, înainte de a pleca la drum, prin lume.
Reporter Ego.ro: Cum este să locuiești și în România și în Grecia? Ai învățat deja limba greacă? Știi să gătești mâncarea lor tradițională?
Maria Andrei: Locuim în România și, din când în când, în Grecia. Oricum, ne considerăm cetățeni ai întregii lumi – având în vedere că ne place să călătorim și să descoperim mereu locuri noi, oameni interesanți, rețete delicioase și tradiții minunate. România este țara mea, iar Grecia este și ea în ADN-ul meu, la propriu, pe linie paternă. Cred că așa se explică această atracție pentru Tărâmul Zeilor.
Zona în care ne retragem pentru a ne încărca bateriile se află în “Triunghiul de aur”, arie delimitată de templele antice din Delphi, Epidaur și Elefsina. Dar Grecia este mult mai mult de atât și ne place să o descoperim cu tot ce are ea de oferit, sezon de sezon. Da, vorbesc limba – nu chiar atât de bine, dar mă descurc – și, da, știu să gătesc câteva rețete tradiționale cu care îmi “vrăjesc” prietenii atunci când li se face dor de Ellada.
Ești atrasă și de turismul gastronomic. Spuneai ”te face să descoperi o țară dintr-o nouă perspectivă: cea a gusturilor locale”. Care sunt cele mai tentante destinații pentru gurmanzi? Și care sunt cele mai rafinate restaurante și unde se mănâncă cel mai ieftin?
Maria Andrei: Clar, sunt o gurmandă! Chiar daca silueta nu mă „trădează”, să știi că sunt o pofticioasă și jumătate! Și, mai ales atunci când călătoresc, vreau să mă bucur de fiecare experiență culinară așa cum trebuie: savurând toate aromele dintr-o farfurie în care se regăsește istoria gastronomică a țării pe care o vizitez. Sunt multe destinații care ne pot face cu ochiul, chiar și din această perspectivă, depinde doar cu ce ne dorim să rămânem în suflet după o călătorie.
De la: mezze, tapas, paste, salate, supe, fructe de mare, la dulciuri sau cartofi prăjiți, fiecare farfurie de mâncare ar trebui să fie un regal pentru simțuri. Nu cred că o mâncare bună și sănătoasă poate fi ieftină. Însă, restaurantul nu trebuie să fie neapărat unul faimos ca să îți servească o mâncare cinstită. Într-un restaurant celebru vei plăti, în primul rând, atmosfera și serviciul. Uneori ești surprins extrem de plăcut, alteori ești nemulțumit de raportul calitate-preț. Mie îmi place foarte mult bucătăria italiană. Dar și cea japoneză sau cea orientală. Știi ce mănânci, au preparate rapide și ingrediente gustoase.
Cumperi mirodenii din piețele locale? Care anume nu lipsesc din mâncărurile tale?
Maria Andrei: Ooo, da! Nu numai că le cumpăr, dar mă duc, de multe ori, și mi le culeg singură – așa cum se întâmplă cu cimbrul sălbatic, în Grecia. Aș spune că verdețurile proaspete nu lipsesc niciodată din casă, ghivecele cu mirodenii fiind și extrem de decorative și foarte practice. Cimbrul, menta și busuiocul sunt preferatele mele.
Cât de mult ai călătorit în perioada de pandemie, cât de greu a fost să organizezi o vacanță?
Destul de mult, având în vedere restricțiile, dar întotdeauna prin respectarea tuturor condițiilor impuse de autorități. Nu a fost chiar atât de greu, dar a trebui să ne reorientăm, de câteva ori, tot pe motive de restricții impuse de o țară sau alta. Însă, orice „evadare” a fost cât se poate de binevenită, mai ales după ce admirasem pereții casei – sau împrejurimile ei – pentru săptămâni întregi.
Ce suvenire ai adus acasă din lungile călătorii? Și câte țări ai vizitat?
Uite că nu le-am numărat, încă, dar mi-ai dat de lucru! Aș zice că am vizitat destule locuri, dar nu suficiente. Am încă o listă lungă de destinații pe care mi-aș dori nespus să le descopăr sau să le cunosc mai bine. Nu prea mai cumpăr suvenire, asta după ce am realizat că nu prea am ce face cu ele la întoarcerea în țară. Majoritatea au ajuns într-o cutie, ascunse vederii. Prefer să investesc într-un singur obiect, ceva mai special, care să nu fie cumpărat doar pentru a bifa un anume obiectiv turistic. Unele lucruri arată atât de bine în țara lor de origine, iar la noi sunt din alt film.
Semeni izbitor cu mama ta, pari copia dânsei la indigo. I-ai moștenit frumusețea, ce meserie a avut?
Maria Andrei: Mama mea Letiția a fost tot fotomodel, ca mine. În urmă cu 50 de ani a făcut reclamă la o pastă de dinți, pentru Germania, și a fost fotomodel la inaugurarea Magazinului Eva, din București, avea vreo 16 ani pe atunci. Prin mine și-a dus cred cumva mai departe dragostea pentru lumea modei. Acum are 70 de ani, dar este tot frumoasă, avem o relație foarte bună.
Te leagă o prietenie de-o viață cu Dana Săvuică, amândouă sunteti atrase de modă, dar și de turism. Vorbește-ne despre legătura voastră de suflet…
Da, mai ales că viața ne-a ținut împreună și după ce ne-am încheiat carierele în modelling. Am călătorit mult împreună, tot împreună am trecut prin bune și rele, am râs, am plâns, am visat împreună și tot împreună vom merge la băi de nămol, musai cu șiraguri de perle la gât, ca două dive.
Cum este soțul tău, cum te-a cucerit? Ce pasiuni aveți în comun? Și din ce motiv nu cădeți mereu de acord?
Maria Andrei: Soțul meu ar trebui clonat! Este unul dintre exemplarele pe cale de dispariție și chiar ar fi păcat să se piardă un cod genetic atât de reușit! Viața ne-a adus împreună și nu cred că a fost doar soarta: a fost Universul! Avem extrem de multe lucruri în comun și îmi dă echilibrul de care aveam atâta nevoie. Nu cred că ne-am certat de două ori în toți anii ăștia de când suntem împreună și, chiar și atunci, au fost mici banalități peste care am trecut în fix 5 minute, râzând amândoi cu lacrimi de reacția celuilalt.
Ai un trup perfect, care sunt secretele tale? Ce dietă ții, faci sport?
Cred că perfecțiunea este un mit! Important este să ne simțim bine în trupul nostru și să acceptăm că lucrurile se mai schimbă, odată cu anii. Dar și că stă în puterea noastră să avem grijă de ce ni s-a dat și să ne menținem într-o formă fizică optimă cu scopul final de a avea o sănătate cât mai bună, pentru cât mai mult timp. Nu am secrete, ci doar o viață echilibrată. Nu țin diete, dar încerc să elimin zahărul din alimentație – pe cât posibil – tot din rațiuni care țin de sănătate. Echitația și bicicleta se numără printre pasiunile noastre de weekend.
Ai picioare superbe, bune de reclamă la dresuri. Îți place să mergi mult pe jos, în vacanțe? Cam câți kilometri ai parcurs la pas?
Maria Andrei: Îți mulțumesc mult pentru remarcă, mai ales că toată viața am fost speriată că voi reuși, la un moment dat, să mă încurc în picioarele mele lungi și să îmi rup oasele. Ei, ce crezi? Chiar am reușit! A fost un moment extrem de greu din viața mea și despre care nu am vorbit prea mult. Am alunecat pe niște scări, am căzut prost și…pac, fractură triplă. O clipă de neatenție care s-a lăsat cu intervenții chirurgicale, recuperări dureroase și amintiri neplăcute.
Dar am trecut cu bine peste starea de depresie și mi-am evaluat altfel prioritățile. La fix 4 luni după incident urcam pe Vezuviu, cu cârjele din dotare, dovedindu-mi mie însămi cât de important este să îți depășești limitele și să vezi lucrurile cu mai mult optimism. Revenind la întrebările tale, în afară de cele câteva luni în care nu am avut voie să pun piciorul jos, facem mult trekking și plimbări foarte lungi, încercând să ne bucurăm de fiecare obiectiv pe care îl atingem. Kilometri? Foarte mulți, zeci! Și e loc de și mai mulți.
Spuneai că arta cere sacrificii. Pozezi în diferite locuri, chiar și în deșert, în rochii foarte scumpe…
Maria Andrei: Cere! Mai ales când îți dorești ca rezultatul să fie unul special! Este important pentru mine, iar dacă cei care mă urmăresc apreciază rezultatul, mi se pare cel mai frumos compliment! Iar despre rochii, nu aș spune că sunt cele mai scumpe, dar sunt potrivite pentru tot ceea îmi propun – nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Toate cunoștințele mele din zona de producție foto/video și lifestyle se reunesc în imagini care trebuie să transmită un mesaj corect, în linie cu ce vreau să comunic.
Colaborezi cu TVR 1, la matinalul ”Cu capu-n nori” (TVR). Ce sfaturi le oferi telespectatorilor în rubrica ta de modă, stil și turism?
E o bucurie să pot împărtăși cu telespectatorii TVR 1 câteva din lucrurile pe care le-am învățat și experimentat în timp. De la călătorii, la modă și la tendințe de tot felul, rubrica este o incursiune într-o lume fascinantă, plină de culoare, arome și mici bucurii care ne pot face viața mai frumoasă!
Mai este valabil Codul bunelor maniere? Cum trebuie să se comporte un cuplu într-un restaurant? Cum ne îmbrăcăm când mergem în vizită la mama-soacră și ce cadou să îi oferim?
Maria Andrei: Întotdeauna! Sunt lucruri pe care ar trebui să le învățăm de mici și care să ne rămână întipărite în ADN-ul comportamental. Cu bun-simț te naști, dar stilul de viață ți-l poți educa, tocmai pentru a ajunge la cea mai bună formă a ta. Într-un restaurant, pe stradă, în vizită, dar și în viața de zi cu zi un cuplu trebuie să fie într-o armonie continuă. Dacă la restaurant ai clasă, nu înseamnă că acasă – sau altundeva – poți fi bădăran.
Nu cred că trebuie să părem că suntem altceva decât suntem cu adevărat – nici măcar în fața soacrei. Nu trebuie să mergem în vizită la mama-soacră în fustă scurtă sau cu un decolteu adânc, căci nu vom lăsa o impresie bună. Trebuie să fim noi înșine, orice altceva ar fi o păcăleală care nu va trece proba timpului. Iar cadourile să fie făcute cu sufletul, altfel cheltuim banii degeaba.
Porți adesea și negru, simbolul eleganței. Cum să fim o prezență, la un eveniment monden, cu bani puțini, fără investiții majore?
Maria Andrei: Adesea, dar nu întotdeauna. Cred că poți fi elegant în orice culoare, atâta timp cât ea te îmbracă bine și îți face bine. Culorile sau nonculorile pot fi un tratament pentru o stare de spirit sau alta. Important este să fie alese în concordanță cu evenimentele la care participi. Secretul ar fi să mergi pe simplitate, fără să încerci să ieși în evidență cu orice preț – mai ales când personalitatea ta nu este una flamboaiantă. Investiția se face în piese vestimentare și în accesorii de calitate, care trec proba timpului și pot fi purtate oricând – nu doar într-un moment oarecare din istoria modei.
Ai fost fotomodel de top, dar și acum ai rămas aproape de lumea modei. Ce amintiri ai cu Zina Dumitrescu? Dacă nu era ea, ai fi ratat drumul spre celebritate?
Maria Andrei: Aș spune că moda este o pasiune pentru multe femei. Eu doar am învățat să o stăpânesc mai bine. Și încă mai am foarte multe de învățat. Moda este o artă care cere un studiu continuu. Eeste un organism viu care se transformă în funcție de cei care apelează la ea. Mama Zina a fost o persoană despre care s-au scris și spus foarte multe, de-a lungul timpului. Însă câteva lucruri rămân foarte clare: avea darul să îți “citească” (sau nu) ambiția. Și să-ți cearnă calitățile și să te împingă mai departe decât ai fi crezut tu că poți merge.
A ajutat la repoziționarea femeii într-o societate complicată. Chiar și prin simplul fapt că o încuraja să viseze la frumos și să vadă lumea în culori – nu în griul cu care fusese obișnuită decenii la rând. Nu știu ce aș fi ratat, dar știu ce am câștigat: un om care m-a privit întotdeauna în ochi și în suflet și a încercat să îmi dea cele mai bune sfaturi.