Medicul Monica Pop trage un semnal de alarmă cu privire la o boală care se transmite la copii și care nu are tratament, așadar nu se vindecă niciodată. Glaucomul, cunoscut drept apa neagră, duce la degradarea nervului optic.
Monica Pop susține că există foarte mulți pacienți care suferă de glaucom, dar nu știu acest lucru deoarece nu există simptome. Din această cauză se ajunge la medicul oftalmolog mult prea târziu, iar efectele asupra vederii sunt ireversibile.
Glaucomul reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale pierderii vederii, în special la pacienții care au peste 60 de ani. Multe dintre formele acestei boli nu au simptome, motiv pentru care se mai numește și “hoțul ascuns” sau “apa neagră”.
De menționat este faptul că glaucomul poate afecta și copiii, mai ales în situația în care părinții suferă de această boală.
“Există familii în care un părinte are glaucom şi toţi copiii îl moştenesc. În alte familii, o parte din descendenţi pot moşteni. Oricum, într-o familie în care există un membru cu glaucom primitiv, gena se moşteneşte şi oricare descendent poate face boala”, spune Monica Pop, potrivit romaniatv.net.
Glaucomul poate fi primitiv sau secundar, adică apărut pe un ochi sănătos, respectiv în urma unei alte boli oculare. Medicul Monica Pop spune că cel mai frecvent tip de glaucom este asimptomatic și este descoperit tardiv.
“Durerile de cap sau de ochi nu arată glaucom. Ceea ce se modifică la început este câmpul vizual, care se îngustează, însa cum acest fenomen nu se întâmpla identic în acelaşi timp la ambii ochi, ochiul mai bun compensează şi pacienţii nu se gândesc să îşi acopere câte un ochi pentru a vedea cum văd cu fiecare în parte. Pacientul astfel nu îşi dă seama că are un câmp vizual îngustat (care la un moment dat ajunge tubular, ca un tub, pacientul văzând doar în faţă, nu şi în laterale)”, a mai spus Monica Pop.
Persoanele care își pierd vederea din cauza glaucomului nu o mai pot recupera în niciun fel: tratament sau operație.