Medicul stomatolog Ruxandra Cîlțea ne spune cât de importante sunt vizitele la dentist pentru viitoarele mămici: „Nu aș recomanda niciodată o radiografie în timpul sarcinii” EXCLUSIV

”Contraindicațiile legate de sarcină nu vin din lipsa tehnologiei adecvate, ci pentru anumite proceduri”
Medicul stomatolog Ruxandra Cîlțea ne spune cât de importante sunt vizitele la dentist pentru viitoarele mămici: „Nu aș recomanda niciodată o radiografie în timpul sarcinii” EXCLUSIV

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade pentru viitoarele mămici, dar și una în care organismul femeilor suferă tot felul de schimbări. Chiar și dantura are de suferit de cele mai multe ori. Tocmai pentru a nu ajunge în situația de a întreba în stânga și în dreapta care sunt tratamentele dentare recomandate în timpul sarcinii, reporterii EGO.ro au stat de vorbă cu medicul stomatolog Ruxandra Cîlțea despre importanta tratării dinților înainte de sarcină, dar și despre frica de stomatolog, despre estetica dentară și importanța aparatului dentar încă din copilărie.

Medicul stomatolog Ruxandra Cîlțea, despre importanța vizitelor la dentist

EGO.ro: Din ce în ce mai mulți oameni au teamă de dentist, teamă care nu este neapărat un moft. Cum ar putea să și-o învingă, mai ales că cei mai mulți ajung la stomatolog doar atunci când problemele se agravează?

Ruxandra Cîlțea: Cred că teama de dentist poate fi învinsă, în primul rând, printr-o bună relație medic-pacient. Primul pas este ca pacientul să realizeze că problemele nu dispar de la sine și cu cât amână mai mult rezolvarea lor, cu atât vor deveni mai greu de soluționat și mai costisitoare. Apoi, trebuie să facă pasul de a intra în cabinetul dentar și a discuta cu medicul, discuția premergătoarea începerii unui plan de tratament este crucială pentru confortul psihic al pacientului. Acesta trebuie să fie perfect informat, să înțeleagă problemele pe care le are, care este soluția de tratament ideală și în ce constă fiecare manoperă care urmează a fi realizată. În general, ne e teamă de ceea ce nu cunoaștem, așadar cu cât ne informăm mai bine pacientul, cu atât el va fi mai relaxat și mai încrezător.

Care este intervenția care, indiferent de teamă sau nu, de cât de sănătoși credem că avem dinții, trebuie făcută cu regularitate?

Igienizarea profesională. Adică detartraj, air-flow și periaj profesional. În timp, oricât de bine ne-am spăla, nu putem evita depunerea tartrului și colorațiile persistente cauzate de tutun sau alimente foarte pigmentate. În timp, tartrul poate duce la probleme paradontale, iar colorațiile, la un aspect extrem de neplăcut al danturii, așa că, de două ori pe an, este indicat să mergem la un control de rutină și să verificăm întreaga stare de sănătate a dinților, dar și dacă este necesară o igienizare profesională.

 

Medicul stomatolog Ruxandra Cîlțea spune că un control de rutină este esențial de două ori pe an
Medicul stomatolog Ruxandra Cîlțea spune că un control de rutină este esențial de două ori pe an

„În timpul sarcinii, organismul este mult mai solicitat decât în mod normal”

 

Este vital ca femeile care se pregătesc de o sarcină să facă vizite și la cabinetul stomatologic pentru a-și rezolva problemele sau tehnologia a avansat astfel încât se pot face unele intervenții și pe perioada sarcinii?

Da! Este vital. Nici nu mă pot gândi altfel. Contraindicațiile legate de sarcină nu vin din lipsa tehnologiei adecvate, ci pentru anumite proceduri, cum ar fi radiografiile sau anesteziile, nu se pot face altfel decât se fac în prezent. Niciodată nu vom putea vedea prin os altfel decât cu ajutorul razelor X, deci vorbim de efecte pe care anumite investigații sau substanțe folosite le au asupra fătului. Deși acum producătorii de aparate de radiologie susțin că sunt sigure și pentru femeile însărcinate, eu una nu aș recomanda niciodată o radiografie în timpul sarcinii. La fel și cu antibioticele și antiinflamatoarele. Așa că, dragi viitoare mămici, asigurați-vă că dantura dumneavoastră este într-o stare de sănătate stabilă înainte de a rămâne însărcinată pentru evitarea oricărei neplăceri.

Cât de adevărat este mitul că pe timpul sarcinii dinții sunt destul de afectați?

Din păcate, nu este un mit, este un adevăr. Am avut paciente cu dantura impecabilă, înainte de sarcină, iar după sarcină și alăptare am avut de lucru enorm de mult. În timpul sarcinii, organismul este mult mai solicitat, decât în mod normal, iar fătul are nevoie pentru dezvoltare de nutrienți, vitamine și minerale, lucruri de care va fi privată mama, mai ales dacă din start pornim la drum cu niște carențe. Asta se întâmplă mai frecvent pacientelor care nu iau vitamine pe timpul sarcinii și se bazează doar pe ce are organismul propriu. Astfel, dinții, oasele și tot organismul, în general, este ușor slăbit, sistemul imunitar se concentrează pe protejarea sarcinii și, astfel, în câteva luni, o tânără mamă poate ajunge să nu-și mai recunoască dantura.

Medicul stomatolog Ruxandra Ciltea
Specialistul susține că dantura poate trece prin mari schimbări pe perioada sarcinii

„Scoatem acasă dinții de lapte ai copiilor doar în cazul în care aceștia sunt extrem de mobili”

 

De la sarcină, aș vrea să trecem puțin la copii. De la ce vârstă este indicat să înceapă controalele la medicul stomatolog?

Părinților le recomand să aducă copiii la dentist cât mai devreme. De îndată ce putem purta o conversație cu cel mic și începem să ne înțelegem cu el, este indicat să vină la control. Pentru că activitatea carioasă a celor mici este foarte mare, din cauza consumului mare de lapte cu biberonul și a dificultății cu care îi spălăm, dar și pentru că se formează un obicei sănătos cu care să crească. Mai ales când nu au nicio problemă, se vine cu ei la control, ei văd că nu se întâmplă nimic rău, că totul se desfășoară plăcut și fără manopere de care să se sperie și, astfel, nu ajung să asocieze mersul la dentist cu ceva rău. Vorbim, deci, de un obicei menit să preîntâmpine apariția fricii de dentist. Foarte important, de asemenea, este să apelăm la un medic pentru copii. Lucrurile se desfășoară mult mai diferit față de vizitele adulților, și chiar cel mai competent medic de adulți poate da greș în cazul unui copil prin lipsa atitudinii potrivite față de acesta.

„E bine să preîntâmpinăm dezvoltarea unei fobii de dentist”

Deși suntem în 2022, unii părinți scot în continuare acasă dinții de lapte ai copiilor. Putem afecta în vreun fel creșterea dinților finali dacă scoatem dinții de lapte cu ața sau prin alte metode?

Este în regulă să scoatem acasă dinții de lapte ai copiilor doar în cazul în care aceștia sunt extrem de mobili și au nevoie doar de un minim de ajutor pentru a fi expulzați. În cazul în care dinții nu se mișcă, nu este bine, nu pentru că am afecta dinții definitivi, dar pentru că se pot fractura, sau manevra poate fi dureroasă pentru copil, ca atare, traumatizantă. Și cum tot vorbeam că e bine să preîntâmpinăm dezvoltarea unei fobii de dentist, cred că e mai bine ca dinții de lapte încăpățânați să fie scoși de către medic.

Aș vrea să trecem de la cei care se tem de stomatolog, la cei care par că abuzează de serviciile medicilor. Ce înseamnă cu adevărat estetica dentară?

Estetica dentară, din punctul meu de vedere, este o ramură extrem de importantă a stomatologiei. În primul rând pentru că aspectul inestetic al dinților este cauzat de niște probleme de ordin medical. Fie că vorbim de carii netratate, de carii tratate prin plombe simple care în timp se colorează pe margini, sau de o poziție incorectă a dinților, toate sunt aspecte care afectează sănătatea dentară. Iar soluția pentru a obține un aspect foarte bun este tratarea lor. Deci, un zâmbet frumos este întotdeauna un zâmbet sănătos. Nu cred că putem abuza de serviciile unui stomatolog, pentru că odată tratate toate problemele existente, nu prea mai este nimic de făcut, decât prevenirea unor probleme noi, prin controale regulate, extrem de recomandate. Nu este la fel ca în cazul esteticii faciale, unde putem face abuz de materiale de filling sau Botox, unde cantitatea variază în funcție de preferința pacientului.

„Fațetele nu înseamnă neapărat un zâmbet extrem de alb și nenatural”

Mă refer că văd din ce în ce mai mulți oameni care au fațete dentare, extrem de albe, deloc naturale, iar numărul continuă să crească. A devenit un trend sau românii au așa mari probleme încât se ajunge la fațete încă de pe la 18-20 de ani?

Faptul că din ce în ce mai mulți oameni apelează la fațetele dentare este foarte diferit de aspectul nenatural al acestora. Dacă ne dorim fațete nu înseamnă că ne dorim neapărat un zâmbet extrem de alb și nenatural. Fațetele se pot realiza în orice culoare, pot avea texturi și efecte de suprafață diferite, putem mima natura cu fidelitate sau putem să optăm pentru albul orbitor, opac, nenatural. Asta ține doar de preferința fiecăruia, gustul nu se discută. Desigur că este și un trend, în cazul celor care își doresc dinți extrem de albi, fără a avea neapărat alte probleme, dar în foarte multe situații este o soluție de tratament extrem de utilă și eficientă.

Medicul stomatolog Ruxandra Cîlțea
Medicul stomatolog Ruxandra Cîlțea

Apropo de trend-uri. Văd că s-a creat și un adevărat trend în ceea ce privește aparatul dentar. Acum câțiva ani copiii fugeau și se simțeau stigmatizați dacă erau nevoiți să poarte, iar acum 5 din 10 adolescenți au unul și îl accesorizează cât mai colorat. Cum stă de fapt treaba cu aparatul dentar?

Aparatul dentar categoric nu este un trend, ci o necesitate. Și în trecut exista această necesitate, doar că la noi încă nu se știa decât în foarte mică măsură despre aparatele dentare și erau și foarte scumpe. De asta astăzi vedem atâția adulți cu probleme de poziție a dinților, cu probleme de mușcătură și articulare, din cauza mușcăturii dezechilibrate. Astăzi, lumea a devenit mai conștientă, părinții își doresc să evite copiii problemele pe care le-au avut ei înșiși și sunt mai atenți la dantura acestora. Prin creșterea frecvenței cu care se apelează la aparat, acesta a crescut și în popularitate și nu mai este un factor care să provoace rușine sau glume răutăcioase. Accesoriile colorate sunt pentru a face experiența copiilor cu aparat un pic mai plăcută.

Pentru că nu mai este mult până să ajungem ca în America, unde tinerii au tot soiul de bijuterii dentare (spre exemplu, rapperii din SUA). Ce părere aveți despre aceste accesorii și mai ales cât de sigure sunt pentru sănătatea dinților?

Ah, nu!! (râde). Sunt total și categoric împotriva lor, sunt cel mai mare rău pe care-l putem face, în mod activ, pentru dinții noștri. Acelea sunt niște dispozitive care se aplică pe dinți, din materiale dure, iar efectele lor sunt dezastruoase. Orice este aplicat pe dinți și mai ales accesoriile care ajung și între arcade, deci pe suprafața cu care mușcăm/mestecăm poate duce la dezechilibre ocluzale și articulare grave. Adică se modifică felul în care dinții calcă unii pe alții. De asemenea, pot apărea fracturi, probleme gingivale, leziuni, inflamații, reacții alergice și putem continua discuția la nesfârșit. Deci, după părerea mea, un mare NU acestor accesorii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *