Mesaje de Sfânta Parascheva. În fiecare an, pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii octombrie, alături de Sfântul Dumitru. Toți ce care poartă numele de Parascheva, Paraschiva, Paraschiv sau derivatele acestora, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu își serbează pe 14 octombrie ziua onomastică.
Numele de Paraschiv sau Paraschiva provin din limba greacă și înseamnă „vineri”. Din acest motiv, în unele zone ale țării, Sfintei Parascheva i se mai spune și Sfânta Vineri.
14 octombrie este o zi cu o importanță deosebită pentru credincioși, fiind ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Moaștele sale se află de mai bine de 250 de ani în Catedrala Mitropolitană din Iași.
An de an, aici are loc un amplu pelerinaj dedicat Sfintei în preajma datei de 14 octombrie. Zeci de mii de oameni vin să se roage la racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva pentru sănătate, bunăstare și împlinirea celor mai arzătoare dorințe.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva poate fi un prilej foarte bun pentru a transmite urări și mesaje de felicitare celor care poartă acest nume.
Iată câteva exemple din care te poți inspira dacă te afli în pană de idei:
Sfânta Parascheva este cunoscută drept protectoarea feimeilor însărcinate. Pe 14 octombrie, gravidele trebuie să dea de pomană mâncare copiilor sărmani.
Se spune că cele care vor face acest lucru vor avea parte de o sarcină ușoară, o naștere fără dureri și de copii sănătoși.
Pe 14 octombrie, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Totodată, oamenii aduc cu ei diverse alimente pentru a le împărți celor necăjiți. În această zi de mare sărbătoare, se dau de pomană anumite alimente.
Potrivit tradiției, de Sfânta Cuvioasă Parascheva este bine să se împartă must, vin nou, pâine și lipie. Se spune că cei care vor da de pomană aceste alimente vor cinsti cum se cuvine memoria celor adormiți și vor avea parte de sănătate, belșug și prosperitate.
Există însă și alimente pe care nu trebuie să le împarți în ziua praznicului Sfintei Parascheva. Nu este bine să dai de pomană fructe cu cruce, nuci, castraveți sau pepene roșu. Potrivit tradiției, cine împarte aceste alimente va avea parte de necazuri.
Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!
Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!