În fiecare an, pe data de 2 octombrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Ciprian și pe Sfânta Iustina. Ziua reprezintă o ocazie excelentă pentru a le transmite gânduri bune celor care poartă aceste prenume. Ce mesaje și urări de Sfântul Ciprian 2023 poți să le trimiți celor dragi în această zi.
Numele Ciprian este unul dintre cele mai vechi, fiind folosit încă din primele secole. În Roma Antică, Cyprianus era folosit ca nume de familie, însă ulterior a început să fie utilizat ca prenume. Acesta este derivat de la numele insulei Cipru, iar semnificația lui, la început, era ”care provine din insula Cipru”.
Numele este întâlnit în prezent la mai multe popoare latine. În spaniolă, italiană și portugheză, varianta numelui este Cipriano. Există și varianta Cebrian sau Cibran, în alte țări. În România, numele este puternic asociat cu Sfântul Mucenic Ciprian, ale cărui moaște se află la biserica Zlătari din București.
Citește și: Ce nu este bine să faci sub nicio formă de Sfântul Ciprian, sărbătorit pe 2 octombrie
Această zi reprezintă o ocazie excelentă pentru a le transmite gânduri bune bărbaților care poartă acest prenume, precum și femeilor care poartă numele Iustina.
Citește și: Calendar ortodox octombrie 2023. Ce sărbători importante sunt în această lună
Ciprian a trăit la mijlocul secolului al III-lea, în Siria Antică. Acesta s-a născut într-o familie de oameni necredincioși, iar atunci când a ajuns la maturitate, a început să practice vrăjitoria. La un moment dat, a venit la el un tânăr care i-a cerut să o facă pe Iustina, o tănără creștină, să se îndrăgostească de el. În ciuda eforturilor lui Ciprian, credința Iustinei a fost mai puternică, iar vraja nu s-a legat.
Văzând acest lucru, Ciprian s-a convertit la creștinism. A fost mai întâi diacon, apoi preot și ulterior episcop al Cartaginei. În momentul în care împăratul a aflat că este creștin și că a adus pe calea credinței numeroși oameni, a poruncit ca Ciprian să fie întemnițat împreună cu Iustina.
Cei doi nu s-au lepădat de credința în Dumnezeu, motiv pentru care au murit ca martiri, pe 2 octombrie, anul 304. Aceștia sunt prăznuiți împreună în fiecare an, în această zi.