Dan Negru a rămas singurul din ”Generația de Aur” care încă prezintă emisiuni tv. Ba, mai mult, concursurile lui de cultură generală, de la Kanal D, dar și de la Prime TV, din Chișinău, se află în topul audiențelor. El ne-a vorbit, însă, cu tristețe, despre situația televiziunilor din România, unde patronii preferă să angajeze persoane tinere, fără experiență și pe salarii modeste. Dan face o paralelă dură între situația televiziunii din România, unde Andreea Marin (47 de ani) și Mihaela Rădulescu (53 de ani) nu-și mai găsesc locul, și cea din străinătate. În alte țări, respectabile, prezentatorii vechi nu sunt nicidecum înlăturați: ”Credibilitatea vine odată cu vârsta”, spune Dan Negru, în exclusivitate pentru Ego.ro.
Ego.ro: Dan, faci performanță în televiziune de peste 25 de ani, ai rămas în topul audiențelor. Însă, foștii tăi colegi, din Generația de Aur, Andreea Marin, Mihaela Rădulescu, Raluca Moianu, Mircea Radu, Cosmin Cernat, au dispărut de pe micul ecran. Ce s-a întâmplat?
Dan Negru: Televiziunea din România e singura din Europa care crede că apariția la tv se termină la 25 de ani. Domnișoarele angajate să prezinte știri sunt un efect al sărăciei. Un reporter tv de la noi câștigă ceva mai mult decât un casier la un hypermarket și astfel televiziunilor le convine să angajeze tineri fără pretenții materiale, dar care sunt fericiți că se văd la tv. Când tinerii înaintează în vârstă își dau seama că nu le ajung banii din tv, se reorientează, dar adeseori e târziu. Și vin alții în locul lor, angajați pe același salariu mic, dar bucuroși că apar la tv. E un cerc vicios care a șubrezit breasla.
Se spune că, în televiziune, credibilitatea vine odată cu vârsta…
Da. Larry King, o legendă a televiziunii mondiale, s-a lansat la 50 de ani. În România, nu avea nicio șansă. Credibilitatea vine odată cu vârsta. Doar în România vezi tineri de 19 ani citind știri despre bombardamentele din Odessa si pe fața lor se vede că nu știu unde e Odessa pe hartă. Nu e vina lor, e vina unui sistem care-i exploatează.
Dacă ai fi patron de televiziune pe care dintre foștii tăi colegi i-ai angaja și ce emisiuni le-ai oferi?
Dacă aș fi patron de televiziune român mi-aș vinde afacerea cât încă mai scârțâie.
Cu care fost coleg ai rămas în relații bune? Există prietenii între oamenii de televiziune?
Există prietenii, e firesc, dar există și găști de interese. Sunt televiziuni unde acționarii și directorii nu se mai implică și acolo au apărut găștile de interese care aleg formate, prezentatori, echipe de producție, în funcție de interesele lor de gașcă. Acesta e unul dintre motivele pentru care România are rata cea mai mare de eșecuri ale unor formate internaționale. Pentru că acolo unde domină interesul de gașcă dispare pasiunea.
Andreea Marin si Mihaela Radulescu, marile rivale de odinioară, au rămas fără emisiuni tv. Ar mai avea, totuși, încă multe de spus, în televiziune…
Cred că sunt singurul care a prezentat alături de ambele, și de Andreea și de Mihaela, show-uri tv. Am admirat mereu generozitatea și profesionalismul lor. Cea mai de succes prezentatoare a momentului în America e Ellen DeGeneres. Are 64 de ani. La noi n-avea nicio șansă.
Care crezi că e principala discriminare, în televiziunile din România?
Nu e cea legată de rasă, sex sau de culoarea pielii, ci e discriminarea de vârstă. Avem și oameni de culoare, avem și bărbați și femei și hetero și homosexuali, dar nu avem deloc bătrâni. Așa cum există în toate televiziunile lumii…