Vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu (82 de ani) susține că cele două cutremure care au zgâlțâit, pe 11 septembrie, România, la doar câteva ore distanță, cu magnitudinea de 3, 4 și de 4, 3 grade pe scara Richter, nu prevestesc nicidecum unul catastrofal. Prin urmare, el îi sfătuiește pe români să nu intre în panică: ”Nu vă speriați, stați cuminți! Nu e nicio problemă, sunt cutremure mici. În jur de 2040, cam peste 18 ani, va fi un cutremur mare, dar eu pe atunci nu voi mai fi, nu îl mai prind”, ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Ego.ro.
El ne-a vorbit și despre marile construcții în care s-a implicat, Centrala nucleară de la Cernavodă și Casa Poporului, ambele având un grad mare de rezistență, în cazul unui cutremur foarte puternic.
Ego.ro: România a fost zgâlțâită duminică de două cutremure, cu magnitudine de 3, 4 și de 4, 3 grade pe scara Richter. Va urma unul mare? Ce se va întâmpla în viitorul apropiat? Există motive de îngrijorare?
Gheorghe Mărmureanu: Stați cuminți! Unul mare va fi cam peste 18 ani, eu nu-l mai prind, nu voi mai fi pe atunci, acum am 82 de ani. Marile cutremure sunt cam la 100 de ani, dar au mai fost și intermediare, în 1802, de Sf. Paraschiva, dar atunci n-a murit nimeni, au căzut câteva biserici din București. Și cel din 1977 a fost atipic, nu a intrat în lista aceea, a fost la o distanță de 37 de ani, de cel din 1940. A avut 7, 4 grade pe scara Richter, nici n-ar fi trebuit să fie. După marele cutremur din 1940, multe clădiri vechi din București au rămas într-un picior, au fost grav afectate, dar n-au căzut, iar cel din 1977 le-a mai dat un șoc și s-au prăbușit.
De ce la cutremurul din 1977 s-a auzit acel vuiet puternic? Părea venit din altă lume, din altă dimensiune, un zgomot ireal. Care este explicația dumneavoastră, ca fizician?
Da, mulți oameni mi-au povestit despre acest huruit sau vuiet înspăimântător. Este vorba, de fapt, despre zgomotul produs la suprafață de unda seismică, atunci când iese din pământ. Mai ales în zona Bărăganului s-a auzit. Sunt multe cutremure de adâncime, e bine că sunt așa, căci până la suprafață se mai consumă energia, trece prin diferite straturi și nu mai produce pagube atât de mari.
Este demonstrat științific că unele animale devin neliniștite, cu câteva minute înainte de un seism. Dumneavoastră aveți pisică sau câine? Sunteți abonat la sistemul de alertă în caz de cutremur?
Într-adevăr, animalele au o sensibilitate aparte, simt vibrațiile pământului, dar eu nu am nici câine, nici pisică și nici alarmă de avertizare în caz de cutremur nu am. Eu fac niște calcule, după aceste calcule mă ghidez, știu dacă e un cutremur mare sau unul mic.
Multe cutremure, inclusiv cele din 1940 și din 1977, ambele cu o magnitudine de 7,4 pe scara Richter, au avut loc noaptea. Să fie doar o simplă coincidență?
Da, este strict o simplă coincidență. Monitorizăm activitatea seismică din întreaga lume, foarte multe au loc și ziua, pe lumină, deci e doar o coincidență că unele au loc noaptea, când, da, este mult mai periculos, te trezește din somn, ești foarte speriat.
Care sunt cele mai bune zone ale Bucureștiului, în privința investițiilor imobiliare? Care sunt cele mai sigure cartiere?
Zona de nord-est a Bucureștiului este mai periculoasă, se resimte cutremurul mult mai puternic, acolo au și fost construite clădiri foarte înalte. Un prieten, tot profesor, care locuia la etaj, mi-a spus că, pe 4 martie 1977, când a avut loc marele cutremur, l-a aruncat din perete în perete. Cartiere bune ar fi Dristor, Militari și Drumul Taberei.
Merită să investim în apartamentele vechi din București? Cum procedăm?
Multe blocuri au fost avariate la cutremurul din 1940, apoi la cel din 1977. Trebuie să ne interesăm cât de avariate au fost și cum au fost consolidate. Ca să facem o investiție sigură, este nevoie și de experți. Mulți susțin că blocurile din România trebuie făcute doar din oțel, ca în America. Îi contrazic, trebuie construite din beton și din oțel, ca să fie mult mai rezistente la cutremure mari.
Cum vă liniștiți soția, în caz de cutremur, și cât de sigur e să stăm sub tocul ușii?
Eu locuiesc în Drumul Taberei, într-un bloc cu patru etaje, construit în 1969, e sigur, dar nimeni nu poate ști exact. Soției îi spun să stea liniștită și se bazează pe mine, știe că am dreptate, că mă iau după calcule. Noi suntem la etajul 3. Este bine să stăm sub tocul ușii, dar doar dacă e construit corect, dacă nu, riscăm și în acest loc, despre care se spune că ar fi cel mai sigur.
Ați fost consultant la construirea Centralei de la Cernavodă, dar și a Casei Poporului. Cât de trainice sunt aceste construcții și la ce cutremure rezistă?
Da, am lucrat la Centrala nucleară de la Cernavodă, legat de rezistență pe partea seismică. Această construcție rezistă la un cutremur cu magnitudine de 10 grade pe scara Richter, este construită pe structură geologică bună s-au făcut multe analize înainte. Gândiți-vă că este vorba la această centrală despre 80 de tone de uraniu, nu e joacă! Am fost consultant și la Casa Poporului, teoretic ar rezista la un cutremur cu intensitate de 9 spre 10 grade pe scara Richter, depinde cum a fost construită, dacă s-a respectat tot planul. S-au mai modificat standardele de calcul, acum construcțiile au devenit mai sigure.
În România au avut loc, duminică, 11 septembrie 2022, două cutremure, la distanță de doar câteva ore. Primul a avut loc la ora 07.41.39 (ora locală a României), cu o magnitudine de 3,4, la adâncimea de 115 km. La doar câteva ore distanță, la ora 19.08, alt seism a zgâlțâit țara noastră. Conform datelor, a avut o magnitudine de 4,3 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 140 de km.