Somnul odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică și mentală. Cu toate acestea, agitația zilnică, stresul și chiar tehnologia pot perturba adesea calitatea somnului nostru. Din fericire, există metode simple pe care le poți aplica pentru a-ți îmbunătăți somnul și pentru a te trezi mai odihnit și revitalizat. Iată ce nu trebuie să lipsească din dormitor, dacă vrei să să ai un somn de bebeluș.
Sforăitul este unul dintre cele mai neplăcute lucruri pe care le poți auzi în timpul nopții de la partenerul cu care împarți același pat. Este o problemă comună, iar cei care se confruntă cu aceasta adesea nu își dau seama cât de deranjantă este pentru ceilalți.
Totodată, sforăitul poate afecta și calitatea somnului respectivei persoane, iar cei care suferă de această afecțiune se plâng adesea că nu se pot odihni bine.
Deși există multe tratamente care promit să reducă sau să elimine sforăitul, de la operații până la utilizare dispozitive mecanice, acestea sunt adesea costisitoare și pot avea efecte secundare nedorite.
Există însă o soluție naturală și eficientă care te poate scăpa de sforăit. Este vorba de două plante pe care trebuie să le ții în dormitor.
Citește și: Planta banilor. Cum se îngrijește și unde e bine să o așezi în casă. Atrage abundența și norocul
Una dintre ele este menta. Această plantă aromată este ecunoscută pentru proprietățile sale medicinale. Menta este utilizată de secole în tratarea diverselor afecțiuni și și-a demonstrat eficiența și în combaterea problemelor respiratorii. Studiile au arătat că această plantă poate fi folosită inclusiv pentru a reduce sforăitul.
Un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine a arătat că uleiul esențial de mentă poate reduce semnificativ frecvența și intensitatea sforăitului. Participanții la acest studiu care au luat ulei de mentă timp de 30 de zile, au avut o reducere semnificativă a frecvenței și intensității sforăitului în comparație cu grupul de control.
De asemenea, alte studii au demonstrat faptul că și ceaiul de mentă ajută la reducerea semnificativă a sforăitului. Explicația acestui fenomen este simplă: mentolul care se regăsește în plantă are un efect decongestionant. O altă cauză comună a sforăitul pe care menta o poate vindeca este congestia nazală.
Există mai multe metode prin care poți folosi menta ca remediu împotriva sforăitului. Poți face un ceai din frunze de mentă sau chiar le poți consuma ca atare, fie că vorbim de frunze proaspete sau uscate.
De asemenea, poți folosi ulei esențial de mentă. Trebuie doar să adaugi câteva picături de ulei esențial de mentă într-un vas cu apă fierbinte și să inhaleazi aburul timp de 5-10 minute înainte de culcare.
S-a demonstrat faptul că în afara cauzelor medicale, sforăitul mai poate avea legătură și cu calitatea aerului din dormitor. De aceea, una dintre cele mai populare soluții este să ții în camera unde dormi o plantă de ananas.
Aceasta poate fi crescută în ghiveci și are proprietăți remarcabile de îmbunătățire a calității aerului. Planta tropicală de ananas are un ciclu de creștere de aproximativ doi ani și va produce un ananas în miniatură. Trebuie precizat însă că fructul nu este comestibil, ci are mai degrabă un rol decorativ.
Studiile arată că această plantă are efecte uimitoare asupra aerului din locuință. În anii ’80, cercetătorii de la NASA au demonstrat în cadrul unui studiu că planta de ananas poate recuce considerabil nivelurile de dioxid de carbon și amoniac din atmosfera interioară a casei. Acest lucru se datorează proprietăților sale de a absorbi aerul poluat și a elibera oxigen.