Prima pagină » Articole » Mihai Găinușă împlinește 52 de ani: „O să ajung ca Iliescu, cu un zâmbet semicircular”. Ce spune prezentatorul TV despre o împăcare cu Șerban Huidu FOTO EXCLUSIV
Mihai Găinușă împlinește 52 de ani: „O să ajung ca Iliescu, cu un zâmbet semicircular”. Ce spune prezentatorul TV despre o împăcare cu Șerban Huidu FOTO EXCLUSIV
Mihai Găinușă împlinește 52 de ani, pe 6 noiembrie: ”Mă simt ca și cum am găsit Izvorul Tinereții fără Bătrânețe, doar că e poluat”
Fostul ”cârcotaș” Mihai Găinușă a revenit, după o pauză de 7 ani, pe micul ecran, la Canal 33, cu emisiunea de satiră ”Râsu-Plânsu”, difuzată vinerea, de la ora 20.00. Cu puțin timp înainte de a împlini 52 de ani, pe 6 noiembrie, Mihai ne-a oferit un savuros interviu, în exclusivitate pentru Ego.ro. Ne-a vorbit, cu umor, cum, oare, altfel?, despre ce îi place și ce îi displace în România, despre diferența dintre vorba spusă în glumă și cea spusă la mișto, dar și despre frumoasa lui familie, soția Ioana, și cei doi copii, Eva și Andrei. Marele lui regret? Că nu a stat mai mult pe-acasă: ” Vina îmi aparține, deoarece uneori am pus, greșit, pe primul plan joburile”, ne-a declarat Mihai Găinușă.
Mihai Găinușă: ”O să ajung ca Iliescu, cu un zâmbet semicircular”
Ego.ro: La mulți ani, Mihai! Cum te simți cu un an în plus și când crezi că omul e cel mai fericit, la ce vârstă? Ce te bucură, ce te mai face să zâmbești? E mai bine să oferim bani în loc de un dar nepotrivit?
Mulțumesc. La 52 de ani mă simt ca și cum am găsit Izvorul Tinereții fără Bătrânețe, doar că e poluat, plin de E-uri și toți cei din trafic și-au băgat picioarele în el. Așa că mai rabd de sete până la următorul, cel de la 53 de ani. Cred că fericirea omului se măsoară în minute iar esențialul e să ai parte de minutele alea puține în fiecare oră. Sau măcar zi. Mă bucură multe lucruri, în primul rând mă bucură faptul că mă mai bucură lucruri și nu m-am acrit, deși mediul înconjurător predispune la ofilire.
De zâmbit, zâmbesc zilnic, cel puțin la radio. Acum și la Tv, de o să ajung ca Iliescu, cu un zâmbet semicircular. Nu urăsc nicio idee de cadou, mă bucură când le primesc, dar mai mult îmi place să fac daruri. Și da, cred că un voucher e mai util decât un cadou neinspirat care pune sărbătoritul pe drumuri să-l schimbe. Deseori apelez la metoda Pilat din Pont pentru cadouri: vouchere.
Ai revenit pe micul ecran, la Canal 33, cu o emisiune de satiră, după ce o vreme te-ai dedicat doar radioului, matinalului de la Național FM, o altă mare pasiune. Unde te simți mai confortabil? Mai ascultă românii posturile de radio?
Cel mai confortabil mă simt când am o opinie, deseori separată, despre ceea ce se-ntâmplă prin lume. Și mi-o exprim la radio, fapt care stârnește reacții. Uneori adverse. Da, lumea mai ascultă radioul. Nu atât de mulți, ca pe vremuri, dar sunt fericit când suntem ascultați, eu și colega Oana Paraschiv, și nu pentru premii, ci pentru starea de bine. A ei. A mea e mai amăruie.
Mihai Găinușă: ”Când Mugur Isărescu recomandă ceaiul de tei pentru calmare, e clar că urmează inflație. E glumă de panică”
Ai scris și numeroase cărți și scenarii umoristice. Dar, de fapt, Mihai Găinușă are simțul umorului într-o confruntare? La ce gen de umor te-ai încadra? Crezi că o glumă destrează o situație sau o poate amplifica? Ce diferență este între vorba spusă în glumă și cea spusă la mișto?
O, da, am simțul umorului chiar și într-o confruntare. De exemplu, zilele trecute, la 6 jumătate dimineața, pe trecerea de pietoni, un gherțoi cu o dubă m-a înjurat că nu ”tramversez” mai repede. I-am dezvăluit forma corectă a verbului și a fost atât de încântat, încât am crezut că face apoplexie de la înjurături. Cred că la umorul de limbaj m-aș încadra, cu tente de umor negru. Sau nu știu dacă e corect politic să-i mai zic negru. Umorul de altă culoare decât alb.
Cred că o anumită glumă poate destresa o situație, dar o alta poate provoca chiar și panică. De exemplu, când Mugur Isărescu recomandă ceaiul de tei pentru calmare, e clar că urmează inflație. E glumă de panică. Vorba spusă în glumă diferă clar de cea spusă la mișto. Alt exemplu elocvent: când Rareș Bogdan a spus că vor desființa pensiile speciale într-o lună e clar că a fost la mișto. Corect, ca să spună o vorbă în glumă, era că se referă la o lună pe planeta Uranus. Care înconjoară Soarele în 84 de ani. Deci calculați cât e o lună.
”Nu există politicieni glumeți, ci doar niște nesimțiți leneși”
Care dintre politicienii români ți s-au părut mai glumeți? Și care a gafat cel mai mult și ți-a oferit practic pe tavă material pentru scenariile tv? Ți-a bătut vreunul obrazul că te iei mereu de el?
În primul rând, trebuie clar făcută o precizare: politicianul ales este angajatul contribuabilului. Nu există dubii. Nu ei ne plătesc pe noi, ci noi pe ei. Bun. Dacă un politician face o glumă, e ca și cum un angajat îi râde în față patronului, în loc să muncească. Deci nu există politicieni glumeți, ci doar niște nesimțiți leneși. Și niciun politician nu a gafat mai mult decât electoratul care l-a votat. Pentru fiecare gafă a unui politician, răspunzător e cel care a pus ștampila. Mi-au bătut mulți obrazul și vă promit c-o s-o mai facă.
”Mi-am cumpărat dinainte de scumpiri niște ghirlande cu încărcare solară”
Ce spui despre toate aceste scumpiri? O să stăm în beznă, pentru că orice bec aprins ne va arde la buzunar. Cu atât mai mult cu cât acum se întunecă la ora 17.00. Vei mai aprinde beculețele de Sărbători?
Sunt convins că aceste scumpiri vor fi repede contracarate de o mărire corespunzătoare a lefurilor. Deja parlamentarii au votat mărirea privilegiilor pentru primari. Deci, e clar că urmează poporul, nu? Eu mi-am cumpărat dinainte de scumpiri niște ghirlande cu încărcare solară. Le-am cumpărat de când Isărescu a zis de ceaiul de tei. Dacă zice și de ceai de mentă, trebuie să ne facem și provizii de hârtie igienică.
Ai avut afaceri în turism, deții o vilă la munte, la Cheia, pe care ai scos-o la vânzare. Ai reușit să o dai? Ce afacere ar merge bine în acest moment în România?
Încă nu am vândut proprietatea de la Cheia. Aviz celor interesați. Locul poate funcționa profitabil pentru o afacere în turism, sunt foarte mulți clienți care tot întreabă când se redeschide. Eu nu mă pricep să fac afaceri, din păcate.
Nu se va împaca, nici de aceste Sărbători, cu Șerban Huidu: ”E mai bine ca trecutul să rămână trecut”
Vin Sărbătorile de Iarnă, când lumea devine mai împăciuitoare. Crezi că, într-o bună zi, te vei împăca cu Șerban Huidu? Crezi că veți mai sta, cândva, la povești, ca în vremurile bune? El, la un moment dat, te invitase să revii în emisiune, alături de „cârcotași”…
Îi urez multă sănătate și sărbători fericite, dar cred că e mai bine ca trecutul să rămână trecut.
Ce spune despre soția lui, Ioana: ”Uneori pot strica momente deoarece nu mă pot abține să fac glume”
Vorbește-ne despre soția ta, Ioana. Ești un bărbat romantic? Îi mai aduci flori? Cum ai cucerit-o și cât timp ți-a luat ca să o ceri în căsătorie?
Îi aduc flori destul de des, dar nu știu dacă am fost vreodată un romantic. Știu doar că uneori pot strica momente deoarece nu mă pot abține să fac glume. Și nu-s tot timpul reușite. Adică am glumit timp de trei ani până am cerut-o de soție. S-ar putea să creadă și acum c-am cerut-o în glumă.
Mihai Găinușă nu vrea ca cei doi copii ai lui să facă televiziune: ”E o lume falsă și plină de compromisuri”
Dar cum ești ca tată? Le verifici copiilor lecțiile, ce meserii își doresc, sunt atrași de televiziune? I-ai înscris la școli private sau crezi în învățământul de stat?
Din păcate, nu am fost atât de prezent cât ar fi trebuit în viața copiilor mei. Vina îmi aparține, deoarece uneori am pus, greșit, pe primul plan joburile. Poate am fost doar partea de entertainment din viața lor. Dar Ioana s-a ocupat foarte bine de partea cu școala. Din fericire, nu sunt atrași de televiziune, care e o lume falsă și plină de compromisuri. Nu am crezut nicio secundă în viitorul învățământului de stat, (și am avut dreptate), de aceea i-am sprijinit în alegerea unei programe școlare adevărate.
Interesant e că am foști colegi care se băteau cu pumnul în piept că școala de stat i-a format ca oameni, iar acum apelează tot la învățământul privat. Actualul sistem de învățământ, cu excepții legate doar de câțiva profesori dedicați, distruge caractere, nu le formează. Cum să fie altfel când miniștrii, inspectorii și directorii de școli sunt puși politic? Tot ce e politic aici e o plagă.
Mihai Găinușă: ”Nu uitați să vă căutați întotdeauna acel ”alter ego” care nu se ia foarte tare în serios”
Cum consideri că vor evolua lucrurile în România, cu o criză financiară pe cap și cu teama războiului de la graniță?
România e de mult într-un război intern, nevăzut, un război cu mentalul colectiv. Singura noastră salvare e să nu ne luăm în serios atât de mult. Cu un pic de umor și cu ceva minte am putea schimba mentalitățile și, implicit, destinul acestui ”stat eșuat”, cum bine nu glumea tipul cu șase case, prieten bun cu baronul de Buzău, ăla cu un județ în proprietate.
Un gând bun pentru cititorii Ego.ro
Sărbători cu sănătate și facturi decente! Și nu uitați să vă căutați întotdeauna acel ”alter ego” care nu se ia foarte tare în serios. O să vedeți că suportă totul mai bine.