Mituri despre Bobotează, desființate de un preot. ”Nici bisericile, nici preoții nu trebuie să profite!”

Ce spune despre obiceiul scăldatului în râuri

Scris de: Daoud Andra

06 Jan. 2024

Mituri despre Bobotează, desființate de un preot. ”Nici bisericile, nici preoții nu trebuie să profite!”

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. Cu ocazia ei, se respectă o serie de tradiții și obiceiuri, care s-au transmis din generație îm generație. Unele dintre acestea nu au însă nicio legătură cu credința, ci sunt pur laice. Un preot desființează cele mai cunoscute mituri despre Bobotează. Ce spune despre agheasmă și despre obiceiul scăldatului în râuri.

Cele mai cunoscute mituri despre Bobotează, desființate

De Bobotează, credincioșii țin cont de o serie de tradiții și superstiții, pentru a le merge bine tot anul. Una dintre cele mai cunoscute are legătură cu apa care se sfințește cu ocazia acestei sărbători. Unii oameni cred că agheasma făcută în Ajunul Bobotezei este mai puternică decât cea din ziua de Bobotează. Un preot pe nume Maxim Melinti, paroh la Biserica Acoperământul Maicii Domnului din Ghidighici, Republica Moldova, a făcut o postare pe rețelele de socializare, în care a vorbit despre cele mai cunoscute mituri de Bobotează.

Citește și: Bobotează 2024, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 6 ianuarie și când se pune busuioc sub pernă, de fapt

”Nu există agheasmă mai puternică din ajun! Apă sfințită sau agheasma din ajunul sărbătorii și din ziua Bobotezei este identică: nu există agheasmă mai puternică din ajun – este o invenție populară!

La sfințirea apei, nu are loc reacție chimică: contact între crucea argintată și apa, cum zic unii sceptici! Apă se sfințește prin lucrarea Duhului Sfânt. Pentru ca să nu mai apară dubii, recomand preoților să folosească la slujba sfințirii cruci de lemn.

Calitatea sfințitoarea a apei nu se schimbă, chiar dacă culoarea aghesmei se schimbă. Rugăciunea este identică, puterea Duhului Sfânt este neschimbată.”, a punctat duhovnicul.

Citește și: De unde vine numele de Bobotează. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul

Când se folosește Agheasma Mare
De Bobotează, preoții sfințesc apele

Ce spune despre scăldatul în râuri, de Bobotează

Preotul a vorbit și despre unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri legate de Bobotează, mai ales în partea de est. Unii preoți aruncă o cruce de lemn în apele unui râu sau ale unui lac, iar tinerii temerari înoată în apa rece pentru a recupera crucea. Preotul Maxim Melinti spune că acest lucru nu este necesar.

”Scăldatul în râuri, iazuri, piscine și alte rezervoare de apă de Bobotează nu are nimic comun cu sărbătoarea și nu se regăsește în Evanghelie sau în Sfânta Tradiție. Să nu încurcați scăldatul cu Sfântul Botez, care este irepetabil (Mărturisesc un botez spre iertarea păcatelor). Scăldatul respectiv nu poate ierta păcatele, nici să curețe sufletul. Ar fi prea ușor să te speli de păcate, răbdând frigul și apă înghețată. Însă Hristos spune să intrăm pe poarta cea strâmtă, care este îngustă! (cf Matei 7,13,14)”, mai punctează preotul.

Citește și: Planta pe care trebuie să o ții sub pernă de Bobotează. Alungă ghinionul și aduce norocul în viața ta

Alte sfaturi pe care le oferă părintele credincioșilor:

  • Creștinii ar trebui să se împărtășească în această zi, după ce s-au povedit și au ținut post în ajun.
  • Să nu consume alcool de Bobotează.
  • Se se comporte decent atunci când primesc agheasma. Să nu se îmbulzească și să nu ia acasă cantități mari de apă sfințită. Agheasma Mare se bea doar 8 zile, în restul anului se consumă Agheasmă Mică.

”Nici bisericile, nici preoții nu trebuie să profite de această sărbătoare, făcând vânzări de agheasmă și busuioc în curtea bisericii. Hristos învață: în dar ați luat și în dar să dați”, a încheiat preotul Maxim Melinti.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *