Model fișă de înscriere la liceu 2022, în ce ordine trebuie să bifezi opțiunile ca să ajungi la liceul dorit. În perioada 4-11 iulie, absolvenții de clasa a VIII-a împreună cu părinții acestora vor completa fișele de înscriere la liceu asistați de diriginții claselor a VIII-a. De asemenea, tot în această perioadă, pot completa fișele de înscriere și elevii care doresc să participe la admiterea la liceu într-un alt județ. Repartizarea computerizată a elevilor la liceu se va face pe 14 iulie 2022.
Repartizarea absolvenților de clasa a VIII-a în învățământul liceal de stat se face în două etape, conform calendarului admiterii la liceu pentru anul 2022-2023. În prima etapă de admitere, la repartizarea computerizată participă doar elevii care au susținut evaluarea națională.
În alegerea opțiunilor, absolvenții claselor a VIII-a trebuie în primul rând să identifice filiera, profilul și, în cele din urmă, specializarea dorită. Candidații vor completa pe fișele de înscriere codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite în ordine descrescătoare a priorității opțiunilor.
Completarea opțiunilor se face de către candidat în prezența părintelui sau a reprezentatului legal al acestuia, asistați de dirigintele clasei, după care fișa de înscriere va fi semnată de către aceștia.
Există însă și posibilitatea ca, la solicitarea candidatului, părintelui/reprezentantului legal al acestuia, unitatea de învățământ să transmită electronic fișa de înscriere în vederea completării opțiunilor de către candidat, în prezența părintelui sau reprezentatului legal al acestuia, pe adresa de email comunicată de aceștia.
După completare, fișa de înscriere va fi semnată de către candidat și părinte ori reprezentat legal și retransmisă unității de învățământ scanată/ fotocopiată.
Admiterea la liceu se face fără examen, în baza mediei de admitere. Completarea fișei de admitere se realizează în ordinea preferințelor candidatului, care va trece prima sa opțiune la poziția 1 din fișă, completând codul care apare în broşură în dreptul liceului.
Candidaţii sunt avertizaţi că pentru profilurile, specializarile sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minorităţi naţionale, pot înscrie codul respectiv în fişa de opţiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă respectivă sau dacă au susţinut şi au promovat proba de verificare a cunoştinţelor de limba maternă menţionata la Art. 10, alin. 8 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opţiunea va fi anulată în momentul repartizării computerizate, scrie portalinvatamant.ro
De asemenea, pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, pot înscrie codul respectiv în fşa de opţiuni, numai dacă au susţinut şi dacă au promovat proba de verificare a cunoştinţelor la limba modernă respectivă şi au pe fişă nota obţinută la această probă, conform prevederilor Art. 11 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opţiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
Completarea opțiunilor și a numărului acestora de către candidat și părinte/ reprezentant legal trebuie făcută cu atenție și responsabilitate, pentru că o opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită a elevului.
În cazul existenței unei erori, părinții o semnalează dirigintelui, care o va transmite mai departe comisiei de înscriere. La rândul ei, comisia va transmite informaţia la centrul zonal de înscriere, care procedează la corectarea greşelii în baza de date computerizată şi la listarea fişei corectate din calculator.
Centrul zonal de înscriere va păstra fișa greșită și va transmite diriginetelui fișa corectată, care va ajunge mai apoi la candidat și părinte pentru a fi semnată.
Repartizarea elevilor la liceele de stat se va face în baza mediei obținute la evaluarea națională, care va avea o pondere de 80% și a mediei claselor V-VIII, cu o pondrere de 20%.
Media de admitere la liceu 2022 se calculează astfel:
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
unde:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII
EN= media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.