Din anul școlar 2023 – 2024, în programă ar putea fi integrate module de educație pentru situații de urgență. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. El a precizat că pe lângă acest modul, în școli s-ar mai putea introduce cursuri de educație financiară, educație juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră, educație pentru o alimentație sănătoasă.
Ministrul Educației a fost prezent miercuri la prima activitate a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență, care s-a desfășurat la Școala Gimnazială „George Călinescu” din București. Elevii din ciclul gimnazial și primar, 160 la număr, organizați în 16 grupe, au participat la activități de simulare a unor situații de urgență.
Acest Centru Mobil este dotat cu echipamente inteligente de simulare a situațiilor de urgență. Mai exact, beneficiază de un pachet inteligent pentru condiții meteo extreme, simularea realistă a unui cutremur ori incendiu, telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită inteligente, simulând răspunsul unui operator de urgență.
„Educația pentru situații de urgență ne ajută să reacționăm corect în astfel de situații, unde să sunăm, pe cine să informăm, ce să facem pentru a ne proteja, cum putem evita și gestiona panica și, în general, cum să acționăm logic, adecvat și eficient.
Este foarte important să știm ce avem de făcut chiar dacă nu va fi niciodată nevoie (la fel cum în avion ni se repetă de fiecare dată măsurile în caz de urgență, deși unii dintre noi le știm pe de rost deja).”, a scris Sorin Cîmpeanu într-o postare pe Facebook.
Oficialul și-a luat angajamentul ca Ministerul Educației să sprijine acest tip de acțiuni al IGSU astfel încât acesta să poată ajunge în toate zonele țării.
Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență va rămâne în Capitală pe tot parcursul lunii mai, timp în care elevii din 16 școli vor participa la astfel de activități.
Începând cu anul școlar 2023-2024, în programa școlară de la clasele gimanziale și de liceu, în cadrul disciplinei Bilogie – Anatomia și fiziologia omului, se vor preda noțiuni de prim-ajutor în caz de accidente ușoare. În prezent, aceste lecții sunt predate opțional.
Potrivit edupedu.ro, la Ministerul Educației se lucrează la introducerea unor noțiuni diverse de sănătate, nutriție, educație sexuală, juridică, financiară și rutieră.
“O disciplină care va trebui să aibă un modul de educație pentru sănătate, în care să fie implicați medicii alături de profesorii de biologie pentru a putea preda aceste lucruri în cea mai bună formă, în cea mai accesibilă și cea mai interesantă pentru voi”, spunea recent Sorin Cîmpeanu.
Te-ar putea interesa și: „O nouă materie în şcoli. Ce vor studia elevii în anul şcolar 2023-2024”