Moment istoric la Vatican. Primul papă care îngroapă un alt papă

Zeci de mii de oameni îl conduc pe ultimul drum pe Benedict al XVI-lea

Scris de: Daoud Andra

05 Jan. 2023

Vaticanul găzduiește funeraliile Papei Emerit Benedict al XVI-lea, care a murit în ultima zi a anului trecut. Acesta se retrăsese din funcție în urmă cu aproape 10 ani, fiind succedat de Papa Francisc. Este un moment istoric la Vatican, Francisc fiind primul papă care îngroapă un alt papă.

Moment istoric la Vatican: Papa Benedict al XVI-lea este înmormântat

Străzile Vaticanului au fost neîncăpătoare pentru cetățenii care au vrut să îi aducă un ultim omagiu fostului conducător al Bisericii Catolice. Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie, la vârsta de 95 de ani, la spital, după ce starea sa de sănătate se degradase în ultimele zile. Slujba de înmormântare a început joi, 5 ianuarie, la ora 10:30, ora României. Zeci de mii de oameni s-au strâns în Piața Sf. Petru, pentru a-și lua adio de la cel care a slujit Biserica Catolică până în anul 2013.

Citește și: Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea și de ce a demisionat din fruntea Bisericii Catolice în 2013

Slujba este oficiată de Papa Francisc, aflat în exercițiu, dar și de cardinalul Giovanni Battista Re, care va oficia slujba la altar. Este pentru prima dată în istorie când un papă aflat în exercițiu îl îngroapă pe predecesorul său. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a anunțat că funeraliile organizate pentru Benedict al XVI-lea vor fi solemne, dar simple, așa cum și-a dorit acesta. Procesiunea este condusă de episcopul Romei și liderul spiritual al Bisericii Catolice.

Moment istoric la Vatican. Primul papă care îngroapă un alt papă
Papa Francisc și Papa Benedict al XVI-lea, într-o fotografie făcută în urmă cu câțiva ani

A fost primul papă care a demisionat din funcție

Benedict al XVI-lea a marcat o premieră pentru Biserica Romano-Catolică în timpul vieții. A fost primul suveran pontif care a abandonat funcția, toți predecesorii săi slujind în funcția de conducere până la sfârșitul vieții. Benedict a fost al 265-lea papă al Bisericii Catolice, fiind ales în funcție la data de 19 aprilie 2005. Acesta l-a urmat pe Ioan Paul al II-lea, fiind primul papă german după aproape cinci secole.

La 11 februarie 2013, Benedict al XVI-lea a anunțat că se retrage din funcție începând cu data de 28 februarie a aceluiași an. După ce a încetat să slujească în fruntea Bisericii Catolice, Benedict a primit titlul de Papă Emerit. Decizia de a demisiona a fost una foarte controversată la vremea respectivă, fiind o premieră pentru catolici. Fostul papă și-a motivat atunci decizia argumentând că are probleme de sănătate.

Benedict și-a trăit ultimii 10 ani din viață la o mănăstire din Vatican. La finalul anului trecut, Papa Francisc anunța că starea de sănătate a lui Benedict s-a degradat și îi îndemna pe credincioși să se roage pentru el. Fostul papă a murit pe 31 decembrie, fiind înmormântat joi, 5 ianuarie, potrivit ritului Bisericii Catolice.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *