Dacă ești posesorul acestei monede, pregătește-te să devii bogat. Un singur exemplar se vinde cu 100.000 de euro. Și nu este vorba de vreo monedă străină, ci de una românească. Iată ce o face atât de specială.
Cea mai scumpă monedă românească valorează acum 100.000 de euro. Ea a fost pusă în circulație în 1868 și bătută în doar 200 de exemplare. Este vorba de polul lui Carol I, moneda de 20 de lei din aur. Istoria sa este extrem de interesantă, mai ales că nu a fost pusă niciodată în circulație.
Moneda de 20 de lei din 1868 este prima emisiune monetară a statului român modern. Apariția acesteia a reprezentat o adevărată surpriză pentru toată lumea, în contextul în care în perioada respectivă nu era permisă baterea unei monede, cu atât mai mult a uneia de aur, având în vedere statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman.
Citește și: Bancnota din România care valorează cât două mașini. Sigur o ai acasă, bine că nu ai aruncat-o
Totodată, emsiunea sa a fost considerată un act de curaj al Regelui Carol I, care a dorit astfel să își afirme viziunea politică orientată către obținerea independenței țării. Aceasta a apărut și într-o vreme în care Austro-Ungaria era stăpână peste Transilvania.
Potrivit Academiei Române, prin baterea acestei monede s-au întrunit practic toate condițiile unui conflict diplomatic de amploare.
”Și din acest motiv, valoarea sa simbolică este una extraordinară. Mai mult decât atât, raritatea sa este excepțională, un număr foarte mic de exemplare aflându-se în colecția Băncii Naționale a României, în muzeul acesteia, a Bibliotecii Academiei Române prin Cabinetul său numismatic, respectiv în colecția Muzeului Național de Istorie a României, totalul neatingând zece exemplare. Ca urmare, valoarea de piață a acestei remarcabile piese este de circa 100.000 euro”, explică Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.
În cele din urmă, polul de 20 de lei din 1868 a fost retras și topit pentru nu genera un conflict diplomatic și mai mare. După polul lui Carol I din 1868, a venit cel din 1870, care a fost emis în 5.000 de exemplare.
Citește și: De ce bancnota de 500 de lei este atât de rară. Motivul e total neașteptat
Acesta era făcut tot din aur, iar apariția sa, în luna februarie, a coinicis cu deschiderea Monetăriei de la București. Următoarea emisiune monetară de aur a fost în 1884, când s-au emis monede cu milesimul 1883.
O altă monedă rară și valoroasă este cea de 25 de lei din anul 1906, cu bustul lui Carol I în uniformă, iar pe revers este gravat un vultur încoronat, cu aripile deschise și cu o cruce în cioc. În același an, a fost emisă și moneda de aur de 100 de lei în 15.000 de exemplare.