Moșii de iarnă este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox. În această zi, denumită și Sâmbăta Morților, ne amintim de cei răposați și dăm de pomană pentru sufletul lor. Moșii de iarnă se prăznuiesc pe 18 februarie 2023, această dată fiind fix înaintea Lăsatei Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, cunoscută și ca Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.
Moșii de iarnă marchează începutul Sâmbetelor Morților, care se încheiei în Sâmbăta Mare. În acest an, Postul Paștelui începe pe 27 februarie, iar potrivit tradiției, în săptămâna premergătoare începerii Postului Paștelui trebuie să ne abținem să consumăm alimentele pe bază de carne.
Moșii de iarnă sunt, de fapt, o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române și se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.
În calendarul ortodox există și alte sâmbete dedicate celor adormiți:
Citește și: „Ce nu ai voie să faci de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților”
De Sâmbăta Morților, oamenii duc la biserică, pentru a fi slujite de preoți, colivă, plăcinte făcute în casă, o sticlă cu vin, pomelnicul în care sunt trecute numele celor adormmiți și lumânări. De asemenea, în această zi se împart, pe lână bucate, și vase noi cu mâncare.
Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.
De asemenea, este foarte important ca în Sâmbăta Morților credincioșii să împartă alimente care i-au plăcut persoanei decedate.
Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de iarnă, oamenii merg la mormintele celor trecuți în neființă, aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.
Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, odată cu Lăsatul secului de carne, sunt interzise cununiile religioase. Totodată, sunt interzise și petrecerile de botez. Noul sezon al nunților se va deschide după Duminca Tomii (a doua duminică după Paște).
Sărbătoarea Moșilor de iarnă este un bun prilej pentru credincioși să se roage la Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor celor trecuți în neființă. Aceștia pot rosti următoarea rugăciune:
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”