Moșii de iarnă 2024. Alimentele pe care să le împarți în Sâmbăta Morților. Ce este bine să dai de pomană pe 9 martie

Iată ce alimente este bine să împarți în Sâmbăta Morților!
Moșii de iarnă 2024. Alimentele pe care să le împarți în Sâmbăta Morților. Ce este bine să dai de pomană pe 9 martie

În data de 9 martie, românii respectă tradiția care este cunoscută sub numele de moșii de iarnă 2024. În această zi, oamenii merg la biserică și oferă pomană, în amintirea celor trecuți în neființă. Află, din rândurile de mai jos, ce alimente se împart în Sâmbăta Morților. Iată ce este bine să dai de pomană celor nevoiași!

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă 2024

Sâmbătă, pe data de 9 martie 2024, creştinii ortodocşi merg la biserică, acolo unde se desfășoară slujba de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. În popor, această zi este cunoscută ca Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2024.

În toate lăcașurile sfinte de la noi din țară se ține Sfânta Liturghie, după care preoții oficiază slujba Parastasului pentru cei morți. Creștinii iau parte la cele două momente. Ulterior, ei împart alimente oamenilor nevoiași.

Ce alimente este bine să împarți în Sâmbăta Morților

Tradiția spune că în Sâmbăta Morților trebuie să mergem la biserică cu pachete, pe care mai apoi să le dăm de pomană oamenilor săraci. Dar ce trebuie să conțină, de fapt, aceste pachete?

Ei bine, ele trebuie să conțină colivă, colac, o sticlă cu vin, dar și alte bucate care sunt înaintate, mai întâi, preotului pentru a fi slujite.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere, dar şi alte fructe. La final, după ce toate alimentele au fost sfințite, ele sunt oferite de pomană celor săraci pentru pomenirea persoanelor trecute la cele veșnice.

Moșii de iarnă 2024. Ce se mai face pe 9 martie 2024

Potrivit tradiției, în timpul slujbei de pomenire, credincioșii trebuie să aibă asupra lor vin și colivă. Cele două reprezintă trupul decedatului și expresia materială a credinței în Înviere.

În cadrul Sfintei Liturghii, preotul scoate din prescură miridele pentru cei trecuți în neființă și le așează sub Sfântul Agneț. Acum, acesta rostește numele morților de pe pomelnicele primite de la credincioși.

În tot acest timp, Agnețul se preface în Trupul și Sângele Domnului. În afară de pachetele cu alimente și de pomelnice, credincioșii mai trebuie să aibă la ei flori și lumânări.

În anumite zone ale țării, preoții oficiază o mică slujbă de pomenire și la mormintele celor decedați. Atunci, locurile de veci sunt stropite cu vin de către preoți, iar oamenii aprind minimum două lumânări, care semnifică lumina și căldura pentru sufletele celor adormiți.

Citește și Câtă apă se pune la o pungă de mucenici. Idei și trucuri utile pentru a face cea mai bună rețetă de mucenici fierți!

Ce rugăciune este bine să rostești în Sâmbăta Morților

Preoții susțin că sâmbătă, pe 9 martie, în afară de a participa la slujbele ținute în lăcașurile sfinte, credincioșii ar trebui să rostească rugăciunea de mai jos. Ea este perfectă pentru iertarea păcatelor celor adormiți.

”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin! Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”.

Citește și Mucenici de post pufoși. Ingredientul care îi face aromați și savuroși, ce trebuie să adaugi neapărat!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *