Moșii de toamnă 2022. Află când sunt Moșii de toamnă și ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi. Iată ce nu este bine să faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților.
Moșii de toamnă sunt o sărbătoare extrem de importantă pentru credincioși. Potrivit calendarului creștin-ortodox, în fiecare an, toamna și primăvara, are loc sărbătoarea pomenirii morților sau Moșii ori Sâmbăta morților, așa cum mai este cunoscută în popor.
Anul acesta, Moșii de toamnă se pomenesc pe 5 noiembrie, dată care se află în Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Scopul acestei sărbători este pomenirea celor dragi care nu mai sunt printre noi.
La sărbătoarea Moșilor de toamnă, creștinii merg la biserică, cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoanelor nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat din această lume.
În dimineața Sâmbetei morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.
Credincioșii obișnuiesc să meargă al cimitir și să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, să le tămâieze și să le acopere cu flori, dar și să dea de pomană.
De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice.
Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”