Moșii de toamnă 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în Sâmbăta morților

Superstițiile de care se ține cont în această zi

Scris de: Daoud Andra

03 Nov. 2023

Moșii de toamnă 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în Sâmbăta morților

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților reprezintă un prilej pentru a ne gândi la cei care nu mai sunt printre noi și a le da de pomană. Este o zi importantă pentru creștinii ortodocși și de ea se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care se ține cont cu sfințenie în popor. Când sunt Moșii de toamnă 2023 și ce este bine să faci în această zi, potrivit tradiției.

Când sunt Moșii de toamnă

De-a lungul unui an calendaristic, sunt câteva zile în care se efectueaza praznice comune, de pomenire a morților. În popor, aceste zile sunt cunoscute cu denumirea de ”Moși” sau ”Sâmbăta morților”. Persoanele care au rude decedate dau de pomană și se roagă pentru sufletele lor în aceste zile.

Moșii de toamnă, la fel ca Moșii de vară și cei de iarnă, nu au dată fixă, ci sunt sărbătoriți în fiecare an, într-un anumit interval. Regula este că pică întotdeauna sâmbăta, fie la final de octombrie, fie la început de noiembrie. Moșii de toamnă sunt între Sfântul Dumitru (26 octombrie) și Sfinții Mihail și Gavriil (8 noiembrie).

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce este bine să faci în această zi, pentru a atrage norocul

Anul acesta, Sâmbăta morților pică în prima sâmbătă din luna noiembrie, respectiv pe data de 4. În toate bisericile din țară se efectuează Sfânta Liturghie, după care se face o slujbă colectivă de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi. Se sfințesc pachetele și preparatele aduse la biserică pentru a fi date de pomană.

Ce se imparte de Lasata Secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Alimente pe care e bine sa le dai de pomana
De Moși, se dau de pomană alimente și pachete

Tradiții și obiceiuri de Moșii de toamnă 2023

  • Se crede că în Sâmbăta morților, sufletele celor care nu mai sunt în viață revin pe pământ. Se spune că în noaptea de vineri spre sâmbătă, nu este bine să circuli, pentru a nu deranja sufletele care își caută liniștea.
  • În această zi, nu este bine să dai cu mătura, pentru ca praful să nu ajungă în ochii răposaților. De asemenea, nu se spală și nu se aruncă gunoiul din casă, pentru că se crede că mâncarea dată de pomană nu mai ajunge la cine trebuie.
  • Dacă mergi la biserică de Moși, trebuie să stai la slujbă până la final.
  • Nu se merge în vizite în această zi, decât dacă vrei să dai de pomană.
  • În ceea ce privește alimentele care se dau de pomană, este bine să împarți colivă, colaci și mâncăruri gătite. În pachete se mai pun și fructe de sezon și vin nou.
  • După Sfânta Liturghie și parastasul pentru cei decedați, credincioșii merg și la cimitir, pentru a curăța mormintele și a aprinde lumânări.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2023. Cât durează și câte zile cu dezlegare la pește sunt

Rugăciunea care se rostește în Sâmbăta morților

”Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *