Mii de avioane zboară pe cer în fiecare zi, în fiecare moment, iar ceea ce nu mulți oameni știu este că acestea nu urmează o linie dreaptă în traiectoria lor. Știai că avioanele nu zboară în linie dreaptă? Află din rândurile de mai jos care este explicația despre cel mai cunoscut mijloc de transport din lume.
Avionul care pleacă din New York și aterizează în Singapore este considerat cel mai lung zbor din aviația comercială. Acesta durează aproximativ 18 ore, iar cei care urmăresc avioanele pe diverse platforme de pe internet se întreabă de ce ruta lor este atât de ciudată.
Aeronava urmează o rută care merge aproape până la Polul Nord înainte de a coborî spre sud pentru a ajunge în Singapore. Acest lucru poate părea ciudat, dar există un motiv pentru care se întâmplă acest lucru.
Principala explicație pentru faptul că avioanele nu zboară în linie dreaptă este că Pământul este rotund și, prin urmare, a merge dintr-un punct în altul nu se poate printr-o simplă linie dreaptă. Când vezi un avion, pare că zboară în linie dreaptă, dar dacă îl vezi de sus poți vedea ceea ce piloții numesc ”Cercul cel mare”. Prin urmare, cea mai scurtă distanță dintre două puncte de pe glob nu este o linie dreaptă, ci o curbă.
Acest lucru este valabil mai ales atunci când avioanele trebuie să zboare deasupra Oceanului Pacific, cel mai mare din lume. Zborurile comerciale rareori zboară chiar deasupra Pacificului, ci optează în schimb pentru o rută curbată spre nord. Astfel, este mai rapid și mai economic să zbori în acest fel și așa companiile aeriene economisesc timp și combustibil.