Câinii ne surprind mereu cu comportamentele lor unice și adorabile. Unul dintre aceste comportamente este acela de a ascunde lucruri prin casă. Dar de ce câinele tău face acest lucru? Ce motive ar putea avea pentru această acțiune enigmatică? Iat răspunsurile oferite de specialiști.
Pantofii, telecomanda, jucăriile copiilor sunt doar câteva dintre obiectele dispărute adesea misterios din casă. De fiecare dată știi însă cine este „autorul”: blănosul tău – care atunci când te uiți acuzator spre el știe exact care-i este vina.
Citește și: De ce își înclină câinii capul, de fapt, când vorbești cu ei. Semnificația nebănuită
Există mai multe explicații pentru care câinele ascunde lucruri prin locuință. Specialiștii susțin că, în primul rând, patrupedele au acest comportament adânc întipărit în ADN, deci o fac instinctiv.
„De cele mai multe ori, când ei ascund lucruri, o fac pentru că au instinctul de a-și aduna sau de a-și păzi mâncarea și bunurile”, spune Deborah Fenton, dresor de câini.
„Deși s-ar putea să nu vrem ca ei să ascundă un băț pe jumătate mâncat între pernele canapelei sau să sape în curtea din spate pentru a îngropa un os, trebuie să înțelegem că aceasta este natura lor”, explică Kate Naito, specialist în comportamentul câinilor, potrivit American Kennel Club.
O altă explicație este aceea că, așa cum veverițele ascund nuci, iar oamenii pun obiectele de valoare într-un seif, și câinii obișnuiesc să ascundă cele mai prețuite obiecte, pentru a le păstra în siguranță.
Citește și: De ce se tem câinii de fapt. Lista te va surprinde, lucruri la care sigur nu te-ai fi așteptat
De asemenea, acest comportament ar putea fi și o strategie de supraviețuire, susțin specialiștii.
„Se crede că ascunderea hranei în pământ este o strategie de supraviețuire a câinilor în care hrana poate fi conservată și protejată în pământul rece și apoi mâncată mai târziu. Când vine vorba de câini domestici, ascunderea obiectelor împiedică alte animale de companie din casă să le fure”, afirmă Kate Naito.
Câinii care își ascund sau își protejează bunurile pot avea probleme de anxietate sau stres. Însă la fel de bine, acest comportament poate indica și o problemă de sănătate, dar poate fi și un răspuns al supraalimentării sau plictiselii.
Cu toate acestea, așa cum spune și proverbul românesc „Orice învăț are și dezvăț”, îți poți ajuta câinele să renunțe la acest comportament. Iată ce trebuie să faci, conform sfaturilor specialiștilor: