Motivul pentru care femeile sunt mai stresate decât bărbații. Ce a scos la iveală studiul cercetătorilor

Sunt mai expuse riscului de a suferi diferite tulburări din cauza stresului în special femeile care lucrează și au familie, încercând să jongleze cu toate aceste sarcini.
Motivul pentru care femeile sunt mai stresate decât bărbații. Ce a scos la iveală studiul cercetătorilor

Femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani se confruntă cu un stres semnificativ mai mare decât bărbații. Acestea în general sunt cele care jonglază cu mai multe roluri, de la mamă, îngrijitoare pentru părinți vârstnici, gospodină etc. Asta arată  ultimele statistici Health and Safety Executive (HSE). Cercetătorii au dezvăluit și motivul pentru care femeile sunt mai stresate decât bărbații.

De ce femeile sunt mai stresate decât bărbații

Statisticile recente privind anxietatea evidențiază, de asemenea, că femeile au un risc de aproape două ori mai mare de a fi diagnosticate cu o tulburare de anxietate în comparație cu bărbații. Acesta ar putea fi rezultatul faptului că ele încearcă mereu să gestioneze totul.

Aceste cifre îi determină pe psihologi să spună că e nevoie de unele îmbunătățiri în ce privește condițiile de muncă pentru femei. Sunt vizate în special cele care se luptă să combine viața de familie cu munca și se dorește o îmbunătățire a calității vieții lor.

Ce arată studiul cercetătorilor

Numărul femeilor care se confruntă cu stres la locul de muncă este cu 50% mai mare decât al bărbaților de aceeași vârstă, arată datele. Dr. Judith Mohring, de la Priory’s Wellbeing Centre din Londra, tratează persoanele cu stres, depresie și anxietate, precum și cu probleme de dependență. Ea a spus că femeile își asumă mai multe responsabilități la locul de muncă, în timp ce își păstrează responsabilitățile și acasă. De asemenea, a mai observat că, atunci când o companie își reduce forța de muncă, bărbații care petrec mai mult timp cu colegii seniori au un risc mai mic de a-și pierde locul demuncă, în timp ce femeile care aveau responsabilități față de copiii acasă nu erau întotdeauna capabile să aibă o legătură în același mod cu colegii lor.

Studiul a fost realizat pe grupe de vârste, pe câțiva ani. Astfel, conform cifrelor HSE, pentru perioada 2011-2012, 2013-2014 și 2014-2015, bărbații cu vârste cuprinse între 16-24, 35-44 și peste 55 de ani, au avut „rate statistic semnificativ mai mici de stres la locul de muncă” decât în medie. În schimb, femeile cu vârsta cuprinsă între 35-44 și 45-54 au avut „rate semnificativ mai mari”.

Femeile care lucrează, mai expuse riscului

În grupa de vârstă 35-44 de ani, 68.000 dintre femei au raportat stres, comparativ cu 46.000 de bărbați. În grupa de vârstă 45-54 de ani, cifra femeilor care au suferit din cauza stresului se ridică la 78.000, față de 58.000 de bărbați.

Cifrele HSE se bazează pe un sondaj la peste 40.000 de gospodării, cu rezultatele extrapolate pentru a oferi o estimare pentru Regatul Unit în ansamblu.

În general, au existat 590 de cazuri de stres la 100.000 de lucrători pentru bărbați. La femei, 920 de cazuri la 100.000 de lucrători. Asta înseamnă că femeile care lucrează au șanse de o dată și jumătate mai mari decât bărbații să fie stresate.

Stresul, cauzat de volumul de muncă

HSE menționează cauza predominantă a stresului la locul de muncă fiind volumul mare al sarcinilor. În special termenele limită strânse și prea multă presiune, muncă și responsabilitate sunt motivul pentru care femeile sunt mai stresate decât bărbații.

În 2014-2015, stresul a reprezentat 35% din toate cazurile de probleme de sănătate legate de muncă. De asemenea, 43% din toate zilele de lucru pierdute din cauza problemelor de sănătate.

Studiile anterioare, inclusiv ale Universității Tel Aviv din Israel, au constatat că, de asemenea, calitatea mediului de lucru a fost percepută a fi semnificativ mai scăzută de către femei decât de bărbați. Femeile sunt nemulțumite de salariile mai mici decât ale bărbaților și lipsa de flexibilitate a programului de lucru. De asemenea, nesiguranța locului de muncă și lipsa posibilităților de progres în carieră au fost cauze ale stresului.

Dr. Mohring spune că stresul femeilor este asociat frecvent cu presiunea asupra lor pentru a ocupa multe roluri diferite. Dar au existat și cauze precum imaginea corpului și alte presiuni, scrie priorygroup.com.

Femeile cu rezultate înalte au trăsături comune

Femeile cu rezultate înalte tind să aibă, de asemenea, o serie de trăsături în comun. Este vorba despre perfecționism, o autocritică puternică și dorința de a fi aprobate de alții. „Toate aceste trăsături denotă angajați excelenți, automotivați și care caută în mod natural standarde înalte. Dar adesea merg mână în mână cu sensibilitatea și tendința de a suferi de lipsă de încredere în sine. Iar asta poate duce la scăderea rezultatelor”, spune ea. Totuși, este motivul pentru care femeile sunt mai stresate decât bărbații.

Femeile au un risc de două ori mai mare să sufere de tulburări de anxietate. De asemenea, de 2,5 ori mai mare să dezvolte depresie. În general, aproximativ 1 din 5 femei va dezvolta depresie în timpul vieții.

Unii cercetători spun că femeile sunt mai predispuse să raporteze stresul decât bărbații. Aceștia nu raportează la fel de ușor ca femeile de teamă că vor părea slabi din punct de vedere psihologic. Ei ar putea prefera să sugereze că suferă de dureri de spate sau de o altă afecțiune fizică.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *