Avem deja un reflex format (ce mai mulți dintre noi) ca atunci când intrăm într-o casă, să ne ștergem bine tălpile pantofilor pe preșul de la intrarea în casă. Dar asta, spun specialiștii, nu este suficient. Ei spun că, indiferent că ne ștergem sau nu, cel mai bine este să ne descălțăm la intrarea în casă. Ei ne explică și motivul pentru care nu ar mai trebui să intri niciodată încălțat în casă.
Un grup de cercetători chimiști a petrecut un deceniu examinând mediul interior și bacteriile la care oamenii sunt expuși în propriile case. Deși examinarea mediului interior este departe de a fi completă, ei spun că este cert că e nevoie să ne descălțăm la intrarea în casă.
Oamenii petrec până la 90 la sută din timp în casă, așa că este firească întrebarea dacă să poarte sau nu pantofi în casă.
Legile privind sănătatea publică se concentrează de obicei pe mediul exterior, pe calitatea solului și a aerului. Cu toate acestea, există un interes tot mai mare de reglementare în problema calității aerului din interior. Ceea ce se acumulează în interiorul casei nu include doar praful și murdăria de la oameni și animalele de companie. Aproximativ o treime din ceea ce se acumulează este din exterior, fie din aer, fie adusă pe pantofi.
Unele dintre microorganismele prezente pe încălțăminte și podele sunt agenți patogeni rezistenți la medicamente, inclusiv agenți infecțioși asociați spitalelor (germeni) care sunt foarte greu de tratat.
La asta ar trebui să adăugăm toxine care cauzează canceer, luate din reziduurile de pe drumurile de asfalt. De asemenea, substanțe chimice de gazon, care perturbă sistemul endocrin. Asta ar trebui să ne facă să vedem murdăria de pe pantofi într-o altă lumină.
Studiul grupului de cercetătări a implicat măsurarea și evaluarea expunerii la o serie de substanțe nocive găsite în interiorul caselor, inclusiv:
Cercetătorii au pus un accent puternic pe evaluarea nivelurilor de metale cu putențial toxic (precum arsenul, cadmiul și plumbul). Ei au analizat casele din 35 de țări . Este de menționat că acestea sunt metale ce se găsesc în cantități mari în zonele în care au avut loc activități de minerit, în deșeurile miniere care sunt depozitate în acele halde de steril.
Acești contaminanți – și cel mai important este plumbul care este o neurotoxină periculoasă – sunt inodori și incolori. Deci, nu există nicio modalitate de a ști dacă pericolele expunerii la plumb sunt doar în solul sau conductele de apă sau dacă se află și pe podeaua sufrageriei tale.
Știința sugerează o legătură foarte puternică între plumbul din interiorul casei tale și cel din solul din curte.
Cel mai probabil, aceste elemente ajung în casele noastre aduse pe tălpile pantofilor. Sau, de asemenea mai pot fi aduse pe lăbuțele animalelor noastre de companie. Asta însemană că ar trebui să ne asigurăm că acestea vor rămâne afară, descălțându-ne la ușă.
Știm cu toții că prevenirea este mult mai bună decât tratamentul. Iar lăsarea pantofilor la ușă este o activitate de prevenire de bază și ușoară.
Mai mult, cei care au nevoie de pantofi pentru susținerea picioarelor pot folosi o pereche de pantofi doar pentru interior.
Rămâne problema „sindromului casei sterile”, care se referă la rate crescute de alergii în rândul copiilor. Unii susțin că este legat de gospodăriile prea sterile.
Într-adevăr, unele murdării sunt probabil benefice. Studiile au indicat că ajută la dezvoltarea sistemului imunitar și la reducerea riscului de alergie. Dar există modalități mai bune de a face asta decât, să te plimbi înăuntru cu pantofii murdari. Ieși afară, mergi la o plimbare, bucură-te de aer liber, recomandă sciencealert.com.
Dar asta fără să aduci în interior părțile cele mai murdare ale mediului, care se vor acumula în casa ta. În plus, chiar dacă unele murdării pot întări sistemul imunitar, nu este cazul elementelor din asfalt, cu care se contaminează tălpile pantofilor. Iată, așadar, motivul pentru care nu ar mai trebui să intri niciodată încălțat în casă.