Motivul pentru care Paștele catolic și cel ortodox se sărbătoresc la date diferite. De ce nu coincid de fapt datele

În trecut cele două sărbători aveau loc în aceeași zi
Motivul pentru care Paștele catolic și cel ortodox se sărbătoresc la date diferite. De ce nu coincid de fapt datele

Calcularea datei la care se sărbătorește Paștele țin e de două fenomene naturale: unul cu data fixă – echinocțiul de primăvară, altul cu dată schimbătoare – luna plină. Cea din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. La fel se întâmplă și în cazul Paștelui catolic, numai că aici se calculează în funcție de alte evenimente.

Cum se calculează data Paștelui și de ce este diferență între Paștele Catolic și cel Ortodox

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Data Paştelui a fost stabilită de primul Conciliu de la Niceea, din anul 325, în „duminica imediat următoare lunii pline după echinocţiul de primăvară”. Calculul acestei date permite stabilirea în calendar nu doar a Paştelui, ci şi a altor sărbători creştine importante.

În trecut Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele pe aceeaşi dată. După Marea Schismă din 1054, Biserica Creştină a fost împărţită în două – cea Apuseană sub autoritatea papei şi cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. Din motive de ordin confesional bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Regatul României a adoptat reforma calendarului în anul 1919, atunci când ziua de 1 aprilie pe stil vechi a devenit 14 aprilie pe stil nou.
În timp, diferența între cele două date, care la început era de 10 zile, a continuat să crească. După 1900 a ajuns să fie de 13 zile.

Când au fost Paștele Catolic și cel Ortodox în aceeași zi

Singurii ani în care Paștele Catolic și cel Ortodox au fost în aceeași zi au fost 2014 și 2017. Paștele Catolic poate fi în luna martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate fi în aprilie sau mai, dar niciodată în martie.

Paște 2023. Câte zile libere au românii

Dintre cele 15 libere legale din anul 2023, prevăzute în Codul Muncii, două sunt oferite cu ocazia Paștelui. Este vorba despre Vinerea Mare și luni, a doua zi de Paște. Românii vor avea astfel 4 zile libere în total: vineri (14 aprilie), sâmbătă (15 aprilie), duminică (16 aprilie) și luni (17 aprilie).

Citește și – Când începe școala după vacanța de Paște. Câte zile libere au elevii

Zilele libere legale care au mai rămas până la sfârșitul acestui an sunt:

  • 14, 17 aprilie (Vinerea Mare și a doua zi de Paște)
  • 1 mai (Ziua Muncii)
  • 1 iunie (Ziua Copilului)
  • 5 iunie (Rusalii)
  • 15 august (Sfânta Marie)
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei)
  • 1 decembrie (Ziua Națională)
  • 25, 26 decembrie (Crăciunul)

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *