Oricare dintre noi trebuie să cunoaștem reguli de bune maniere. De regulă, salutul este esențial la stabilirea legăturilor cu cei din jur. Știm că „Bună dimineața“ se spune în prima parte a zilei, dar puțini cunosc faptul că această expresie este folosită și la nunți. Iată motivul pentru care spunem mirilor ”bună dimineața”!
Salutul este o formă de politețe necesară în crearea legăturilor dintre oameni. Se spune că o persoană educată și cu principii morale va saluta în același mod, atât pe cel superior, cât și pe cel inferior din punct de vedere profesional.
Puțini știu că formele de salut sunt vechi, dar salutul în sine prezintă o infinitate de nuanțe care îi modifică sau îi completează sensul, de la mimică, poziție sau ținută. De exemplu, Ludovic al XIV-lea își saluta bucătăreasa în același fel în care o saluta și pe domnișoara de La Vallier.
Este obligatoriu să răspundem la orice formă de salut, în caz contrar, asta spune multe despre educația oamenilor cu care intrăm în contact. De altfel, și „Bună dimineața“ are anumite ore la care o spunem. Conform Codului Bunelor Maniere, vom întâmpina pe cineva cu salutul „Bună dimineața“ până la ora 11:00, vom da „Bună ziua“ până la apusul soarelui.
Totuși, „Bună dimineața“ se spune și la nunți. Da, ați auzit bine! În acest fel, mesenii le transmit mirilor belșug, sănătate și fericire în drumul pe care au pornit împreună.
„Una dintre cele mai frumoase urări ce își fac țăranii români este a-și ura unii altora «bună dimineața». Această urare înseamnă spor, reușită în toate, sănătate și fericire în cursul zilei ivite. În popor se crede că, dacă dimineața începi cu bine, apoi peste toată ziua are să-ți meargă bine, căci «ziua bună se cunoaște de dimineață».
Iar «a fi cu bună dimineața în sus» însemnează a fi așezat de-a-ndoaselea, cu totul împotrivă de cum ar trebui să fie. «Bună dimineața» se dă la prânzul țărănesc. Se dă bună dimineața toată ziua, ba chiar și noaptea, la nuntă, ceea ce însemnează o neîntreruptă urare de belșug, de sănătate și de fericire tinerilor soți.
La Moș Ajun se zice toată ziua și toată noaptea «bună dimineața», în scopul de neîntreruptă urare de belșug, de sănătate și de fericire pentru anul viitor, ce își fac sătenii unii altora“, se arată în lucrarea lui Bălășel, citată pe pagina de Facebook a Muzeului Țăranului Român.
Citește și: Motivul pentru care o femeie a angajat o amantă pentru soțul ei. Ce s-a întâmplat apoi e de necrezut