Oricine a intrat o dată într-un supermarket trebuie să fi observat că unele produse așezate pe raft sunt închise într-o cutiuță mică. Degeaba încerci să deschizi cutia, este blocată cu un sistem electronic ce poate fi deschis doar la casă. Deseori oamenii se întreabă care este motivul pentru care unele produse din magazine sunt încuiate în cutii speciale.
Acesta este un lucru cel puțin bizar, având în vedere că tocmai de aceea mergi la magazin și nu cumperi online, pentru că vrei să vezi marfa, vrei să analizezi produsul, să-l pipăi, să-i vezi calitatea. În această situație, practic nu mai poți vedea nimic. Ba, mai mult, uneori nici să citești eticheta produsului nu poți în cele mai bune condiții. Și, evident, începi să te întrebi de ce acel produs mic se află închis într-o cutie.
Această strategie folosită de marile lanțuri de magazine poate fi întâlnită și în unele farmacii. În special în cele în care clienții au acces la rafturile cu produse. Dar care este explicația pentru acest tip de strategie?
Motivul este unul foarte simplu și logic, cel puțin din punctul de vedere al comercianților. Atunci când vorbim de produse cosmetice de exemplu care au dimensiuni foarte mici, aceste cutii ne ajută să nu ne pierdem produsul din coș, să nu cadă prin el. Dar nu acesta este principalul motiv pentru care marile lanțuri de magazine folosesc această strategie. Deși este un plus.
În realitate, motivul pentru care se apelează la această metodă sunt hoții din magazine. Unii dintre ei sunt chiar „profesioniști” și trăiesc din această „meserie”. Așa se face că, acolo unde nu există aceste cutiuțe pentru a închide produsele, găsim adesea pe raft ambalajele goale de la unele produse. Inclusiv creme de față, produse pentru manichiură sau orice produs de mici dimensiuni ce se află la raft și are ambalaj din care poate fi scos cu ușurință.
De asemenea, produsele cele mai frecvent furate sunt țigări, băuturi alcoolice, cafea instant, produse cosmetice, teste de sarcină, periuțe de dinți electrice, căști, medicamente, dar și carduri care pot fi oferite cadou.
Așadar, acesta este motivul pentru care unele produse din magazine sunt încuiate în cutii speciale. Administratorii magazinelor încearcă, astfel, să-și protejeze marfa față de răufăcători, chiar dacă asta înseamnă că alte persone, de bună credință, s-ar putea simți lezate. Măsura este cu atât mai importantă cu cât produsele furate în general sunt dintre cele mai vândute, fiind, de asemenea, cele mai profitabile.
Statisticile din Statele Uniteale Americii arată cifre alarmante. Potrivit clickpentrufemei.ro, în ultimii cinci ani, aici au crescut furturile din magazine cu 93%. Cei mai mulți care recurg la această practică pentru a procura diferite bunuri sunt tineri, adolescenți. Aceștia țintesc obiectele de mici dimensiuni, dar scumpe, pentru a avea o eficiență maximă. Acestea sunt denumite de către specialiști „produse fierbinți”.
În prezent se lucrează la un nou tip de husă, pe care orice angajat din supermarket să o poată deschide de pe telefon. Scopul este același, prevenirea furturilor din magazine.