Tradițiile sau datinile păstrate din strămoși sunt un prilej pentru pregătirea unor rețete delicioase, împletite cu istorie, credință și recunoștință pentru cei ce nu mai sunt. Mucenicii fac parte din aceste rețete tradiționale care simbolizează credința creștină de recunoștință pentru martirii care au murit în numele credinței. Dacă vrei să prepari niște mucenici ca la bunica să simți din noul gustul din copilărie, trebuie să știi câteva trucuri.
Potrivit credinței populare, în ziua de 9 Martie, gospodinele pregătesc 40 de mucenici. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântați și apoi vor fi împărțiți de pomană. Dacă dorești să urmezi tradiția de mucenici, în rândurile următoare vei găsi o rețetă gustoasă de mucenici copți, moldovenești.
Mucenici ca la bunica. Rețeta ca-n copilărie pentru 40 de mucenici moldovenești (de post)
Ingrediente pentru aluatul de mucenici
- 900 grame făină
- 600 mililitri apă
- 200 mililitri ulei
- 50 grame drojdie proaspătă
- 50 grame zahăr pudră
- un praf de sare
- extract de vanilie
- coaja de lămâie
Vezi și Cum se face siropul pentru mucenicii fierți. Ingredientele de care ai nevoie
Pentru uns:
- 100 grame miere
- 100 grame miez de nucă
Sirop pentru mucenici:
- 500 mililitri apă
- 150 grame zahăr
- 1 baton de scorțișoară
- coajă de lămâie.
- esență de rom- opțional
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Vezi și Câtă nucă se pune la mucenici. Așa ies delicioși, secretul pe care trebuie să-l știi
Mod de preparare mucenici moldovenești
- Într-un bol se dizolvă drojdia împreună cu o linguriță de zahăr și două linguri de apă călduță. Se lasă deoparte 10 minute.
- Făina se cerne într-un castron, mai mare și se amestecă cu praful de sare.
- Peste făină se adaugă maiaua formată și restul ingredientelor pentru aluat.
- Se frământă un aluat ușor moale, dacă e prea tare se mai adaugă puțină apă amestecată cu ulei.
- Aluatul se lasă la dospit, la loc călduț, acoperit cu folie alimentară, timp de o oră sau până își dublează volumul.
- Aluatul dospit se răstoarnă pe blatul de lucru, uns cu puțin ulei. Se împarte în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se împarte în 10 bucăți egale de aluat. Astfel se obțin 40 de bucăți de aluat pentru 40 de mucenici.
- Din fiecare bucată de aluat se modelează un sul. Din fiecare sul se împletește în formă de opt.
- Mucenicii astfel formați se așază în tavă pe hârtie de copt.
- Tava se dă la cuptorul pre încins la 180 de grade , timp de 15- 20 de minute.
- Între timp se prepară siropul: într-o crăticioară se pune la fiert apa cu zahărul, scorțișoara și coaja de lămâie. Se aduce la fierbere și se lasă până siropul se îngroașă ușor. Se închide focul și se adaugă esența de rom. Se lasă la răcit sub capac.
- Mucenicii se lasă la răcorit, cât sunt calzi se înmoaie în sirop, apoi se ung cu miere și se presară nucă măcinată, ușor prăjită.
- Mucenicii de post se însiropează cu sirop mai mult pentru că nu conțin ou sau lapte, astfel ei vor fi proaspeți mai multe zile, și mult mai gustoși.
Vezi și Cum se însiropează corect mucenicii. Secretul ca să iasă perfecți, exact ca la patiserie
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!