Mucenicii se prepară în fiecare an, pe data de 9 martie, în majoritatea zonelor țării. Dacă pentru zona Munteniei sunt specifici mucenicii fierți în zeamă, în Moldova de prepară mucenici copți, unși cu miere și pudrați cu nucă. Rețeta originală conține ouă și lapte, însă poți face mucenici de post pufoși și aromați, din ingrediente la îndemână.
Anul acesta, sărbătoarea celor 40 de Mucenici pică în post. Credincioșii care țin Postul Paștelui pot prepara o rețetă delicioasă de mucenici de post, la fel de gustoși precum cei de dulce. Există variante pentru a înlocui ingredientele de dulce din rețeta originală, astfel încât să se poată bucura de savoarea mucenicilor moldovenești și persoanele care țin post.
Pentru a prepara mucenicii de post, vom renunța la ouăle din aluat, iar laptele va fi înlocuit fie cu lapte vegetal, fie cu apă minerală, fie cu suc de portocale. Ultima variantă este ideală, pentru că le va da mucenicilor o aromă aparte și un gust dulce în mod natural.
Citește și: Cum se fac mucenicii fierți. Ingredientul care le schimbă radical gustul. Se presară la final
Aluat:
Citește și: Câtă nucă se pune la mucenici. Așa ies delicioși, secretul pe care trebuie să-l știi
Pentru sirop:
Decor:
Citește și: Cum se însiropează corect mucenicii. Secretul ca să iasă perfecți, exact ca la patiserie
Cerne făina într-un bol încăpător, în care vei frământa mucenicii. Încălzește puțin laptele vegetal sau sucul de portocale și dizolvă în el drojdia, zahărul și o lingură de făină. Lichidul trebuie să fie călduț, nu fierbinte, pentru a nu opări drojdia. Amestecă și lasă deoparte pentru 10 minute, după care toarnă amestecul peste făină.
Adaugă și un praf de sare, precum și uleiul călduț și frământă timp de câteva minute, cu mâna sau cu robotul de bucătărie. La final, aluatul trebuie să fie suplu și elastic și să nu se mai lipească de mâini. Acoperă vasul cu folie de plastic și lasă aluatul la dospit timp de o oră și jumătate.
Citește și: Cum se face aluatul pentru mucenici ca să iasă pufoși și gustoși. Secretul gospodinelor iscusite
Pentru a modela mucenicii, unge blatul de lucru cu ulei și împarte aluatul în bucăți egale, de aproximativ 100 g fiecare. Poți folosi un cântar de bucătărie, pentru ca mucenicii să iasă egali. Întinde fiecare bucată de aluat sub forma unui rulou de aproximativ 30 cm lungime. Modelează mucenicii sub forma cifrei 8 și pune-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperă cu un prosop curat și mai lasă mucenicii la dospit încă o jumătate de oră.
Între timp, încinge cuptorul la 180 de grade. Coace mucenicii de post pe treapta din mijloc, timp de 45 de minute sau până când se rumenesc. Cât timp mucenicii sunt la cuptor, poți prepara siropul. Pune toate ingredientele într-un vas pe foc și lasă să fiarbă timp de 3 minute, după ce zahărul s-a topit.
Când mucenicii sunt gata și s-au răcit parțial, toarnă siropul peste ei. Unge apoi mucenicii însiropați cu miere și adaugă nuca tocată mărunt deasupra.