Tradiția spune că in data de 9 Martie că în casele creștinilor ortodocși se mănâncă mucenici, în amintirea Sfinților 40 de Mucenici din Sevasta. În zona Moldovei, mucenicii se fac din aluat de cozonac În ultimii ani a apărut o variantă nouă: mucenici fierți în lapte. sunt copți și apoi însiropați într-un sirop aromat cu coajă de citrice, esență de rom și scorțișoară. În Muntenia, mucenicii se fac dintr-un aluat simplu din apă și făină, care mai apoi este uscat bine și fiert în apă aromatizată cu esență de rom, coajă de citrice și batoane de scorțișoară.
Mucenici muntenești fierți în lapte
În ultimii ani, a apărut o rețetă nouă de mucenici fierți în lapte. Pentru post, se poate prepara cu lapte vegetal.
”Unele dintre copturile acestea au formă de om sau albină, iar altele de porumbel sau colăcel, și se numesc în Bucovina: sfințișori; în Moldova: sfinți, sfințișori; în Muntenia: măcenice, măcinici, mucenici, bradoși, brãduleți, brânduți, iar în Banat, și anume în părțile Oraviței, sânți sau sâmți, în Oravița, precum și în celelalte locuri montane, locuite de coloniști din țara Româneascã, brânduși și brândușei, iar pe la Lugoj, Timișoara și împrejurime, moși de paresimi, spre deosebire de ceilalți moși de peste an.” S.FI. Marian – „Sãrbãtorile la români“
Ingrediente
- 100 grame mucenici
- 500 mililitri apă
- 200 mililitri lapte
- 150 grame miez de nucă
- 100 grame de zahăr
- un vârf de sare
- coaja rasă de la 1 portocală
- un baton de scorțișoară
- esență de rom
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Mod de preparare
- Se pune apa la fiert. Când clocotește se pun mucenicii și se lasă la fiert conform timpului indicat pe ambalaj. Mucenicii sunt fierți atunci când se ridică la suprafața apei.
- După fierbere, mucenicii se scurg de apă într-o strecurătoare.
- Separat, într-o oală se pune laptele la fiert împreună cu celelalte ingrediente, mai puțin esența de rom. Când laptele a început să fiarbă se mai lasă 5 minute apoi se închide focul.
- Miezul de nucă se prăjește ușor într-o tigaie, apoi se mărunțește într-un robot de bucătărie.
- Peste laptele fiert se adaugă mucenicii fierți, miezul de nucă măcinat și esența de rom.
- Oala cu mucenici se acoperă cu un capac și se lasă deoparte 10 -20 de minute. În timpul acesta mucenicii absorb laptele și aromele ingredientelor.
- Mucenicii în lapte se servesc atât calzi, cât și reci.
- Pentru cei care țin post, se poate înlocui laptele de vacă cu orice tip de lapte vegetal. În acest caz să țineți cont de cantitatea de zahăr pe care o folosiți la prepararea mucenicilor. De multe ori laptele vegetal conține zahăr.
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!