Musaca de vinete este unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare grecești, adoptate și în bucătăria românească. Astăzi, vom afla o rețetă de musaca de vinete din Cartea de bucate a Sandei Marin, publicată în 1954.
Musaca de vinete, rețeta publicată în 1954
Această rețetă de musacă de vinete are o particularitate specială care îi conferă un gust deosebit: untura de porc utilizată pentru a unge tava, înainte de a o introduce la cuptor. O altă o particularitate este dată de faptul că stratul final de bechamel este înlocuit de sosul de roșii. În acest fel,rețeta de musac de musaca este mai spornică decât cea autentică grecească, și totodată mai puțin calorică. Dacă vrei să experimentezi o rețetă autentică de musaca de vinete, inspirată de tradiția culinară românească de acum 70 de ani, urmează rețeta de mai jos:
” Ingrediente
- 4 vinete mijlocii
- 750 g carne macră
- 1 morcov
- 1 cartof
- 2 cepe
- 1 ou
- 2 linguri smântână,
- sare, piper
- 4 linguri untură
- 2 linguri făină
- 1 lingură pesmet
- 4 roșii sau 1 lingură bulion
- 1 ceașcă zeamă de carne sau apă.
Preparare:
- Se aleg vinete mijlocii. Se taie fără să se curețe, în felii groase de un deget. Se opăresc cu
apă sărată și se așază sub un fund cu o greutate pe el, ca să se scurgă.
- Se dă prin mașină carnea împreună cu morcovul și cartoful crud. Se prăjește carnea și
ceapa tăiată mărunt cu o lingură de untură.
- După ce s-a răcorit puțin, se adaugă un ou, smântână, sare și piper. Se scot vinetele de sub teasc, se zvântă cu un șervet, se dau prin făină și se prăjesc în untură, fiecare felie pe ambele părți.
- Vinetele se pot prăji și fără a fi opărite. Într-o cratiță unsă cu untură și presărată cu pesmet se așază un rând de vinete, un strat de carne, și așa mai departe, până se isprăvesc carnea și vinetele. Este de preferat ca ultimul strat să fie de vinete.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Ce pași trebuie să urmezi
Vezi și De ce să presari bicarbonat de sodiu pe carnea tocată. Secretul gospodinelor iscusite
- Deasupra se toarnă o ceașcă de zeamă de carne cu o lingură de bulion de roșii.
- Se dă la cuptor să scadă. Când este gata, se răstoarnă pe o farfurie.
- Pentru a economisi untura și totodată pentru ca mâncarea să fie mai ușoară, se pot pregăti vinetele neprăjite în untură. Astfel, vinetele tăiate felii se prăjesc ușor, pe ambele părți, direct pe plita potrivit de încinsă. Pe măsură ce se rumenesc, se pun într-un castron presărate cu puțină sare. Se acoperă și se țin să se aburească până ce se pregătește carnea pentru musaca. Se face apoi musacaua la fel ca mai sus.”- Sanda Marin, ” Carte de bucate”, 1954
Vezi și Cu ce să ungi feliile de dovleac înainte de a le băga la cuptor. Rețeta te va cuceri pe loc
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!