Musaca de vinete după o rețetă de acum 70 de ani. Ingredientul special cu care să ungi tava înainte de a o băga la cuptor. Iese foarte bună

Musaca de vinete după rețeta Sandei Marin, publicată în 1954

Scris de: Oana Matei

20 Sep. 2023

Musaca de vinete după o rețetă de acum 70 de ani. Ingredientul special cu care să ungi tava înainte de a o băga la cuptor. Iese foarte bună

Musaca de vinete este unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare grecești, adoptate și în bucătăria românească. Astăzi, vom afla o rețetă de musaca de vinete din Cartea de bucate a Sandei Marin, publicată în 1954.

Musaca de vinete, rețeta publicată în 1954

Această rețetă de musacă de vinete are o particularitate specială care îi conferă un gust deosebit: untura de porc utilizată pentru a unge tava, înainte de a o introduce la cuptor. O altă o particularitate este dată de faptul că stratul final de bechamel este înlocuit de sosul de roșii. În acest fel,rețeta de musac de musaca este mai spornică decât cea autentică grecească, și totodată mai puțin calorică.  Dacă vrei să experimentezi o rețetă autentică de musaca de vinete, inspirată de tradiția culinară românească de acum 70 de ani, urmează rețeta de mai jos:

” Ingrediente

  • 4 vinete mijlocii
  • 750 g carne macră
  • 1 morcov
  • 1 cartof
  • 2 cepe
  • 1 ou
  • 2 linguri smântână,
  • sare, piper
  • 4 linguri untură
  • 2 linguri făină
  • 1 lingură pesmet
  • 4 roșii sau 1 lingură bulion
  • 1 ceașcă zeamă de carne sau apă.

Preparare:

  • Se aleg vinete mijlocii. Se taie fără să se curețe, în felii groase de un deget. Se opăresc cu
    apă sărată și se așază sub un fund cu o greutate pe el, ca să se scurgă.
  • Se dă prin mașină carnea împreună cu morcovul și cartoful crud. Se prăjește carnea și
    ceapa tăiată mărunt cu o lingură de untură.
  • După ce s-a răcorit puțin, se adaugă un ou, smântână, sare și piper. Se scot vinetele de sub teasc, se zvântă cu un șervet, se dau prin făină și se prăjesc în untură, fiecare felie pe ambele părți.
  • Vinetele se pot prăji și fără a fi opărite. Într-o cratiță unsă cu untură și presărată cu pesmet se așază un rând de vinete, un strat de carne, și așa mai departe, până se isprăvesc carnea și vinetele. Este de preferat ca ultimul strat să fie de vinete.

Ce pași trebuie să urmezi

Vezi și De ce să presari bicarbonat de sodiu pe carnea tocată. Secretul gospodinelor iscusite

  • Deasupra se toarnă o ceașcă de zeamă de carne cu o lingură de bulion de roșii.
  • Se dă la cuptor să scadă. Când este gata, se răstoarnă pe o farfurie.
  • Pentru a economisi untura și totodată pentru ca mâncarea să fie mai ușoară, se pot pregăti vinetele neprăjite în untură. Astfel, vinetele tăiate felii se prăjesc ușor, pe ambele părți, direct pe plita potrivit de încinsă. Pe măsură ce se rumenesc, se pun într-un castron presărate cu puțină sare. Se acoperă și se țin să se aburească până ce se pregătește carnea pentru musaca. Se face apoi musacaua la fel ca mai sus.”- Sanda Marin, ” Carte de bucate”, 1954

Vezi și Cu ce să ungi feliile de dovleac înainte de a le băga la cuptor. Rețeta te va cuceri pe loc

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 18 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *