Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2022 se celebrează pe 24 iunie de către creștinii ortodocși. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi cunoscută și drept Drăgaica sau Sânzienele. La biserică se face slujbă pentru ziua morții sfinților, cu excepția Maicii Domnului și Sfântului Ioan Botezătorul.
Potrivit religiei, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu aproximativ șase luni înainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Sărbătoarea de pe 24 iunie a fost atestată documentar în secolele IV-V. Din acel moment și până acum s-au format multe tradiții și superstiții de care oamenii țin cont în ziua de Sânziene sau Drăgaica.
În ziua de 24 iunie, creștinii ortodocși merg la biserică și iau parte la slujba de Sfânta Liturghie, apoi pentru restul zilei se odihnesc. În unele zone din țară oamenii merg să culeagă plante și flori tămăduitoare pe care le folosesc ulterior la diferite leacuri. Se spune că dacă sunt culese în ziua de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul acestea au o putere mult mai mare pentru a vindeca boli grave.
Potrivit credinței populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid iar Sânzienele încep să danseze. Această sărbătoare este una a Soarelui, a dragostei dar și a poftei de viață.
Oamenii aprind focuri peste care aruncă substanțe mirositoare. Se spune că, făcând asta, vor alunga spiritele rele. De asemenea, în jurul focului sar și strigă pentru a ține la distanță spiritele malefice.
Fetele care nu sunt măritate își caută în ziua de Sânziene sortitul. Obiceiul constă în aruncarea unor cununii, pe care le fac singure din flori de Sânziene, pe acoperișul casei. Dacă florile făcute coroniță rămâneau pe casă era semn sigur că fata se mărită în anul respectiv. Dacă nu, fata trebuia să o mai arunce o dată până când coronița rămânea pe acoperiș. Așa află câți ani mai are de așteptat până se va căsători.
Cea mai cunoscută tradiție este cea a florilor de Sânziene puse sub pernă. Dacă fac asta se spune că în noaptea de Sânziene vor afla cine este sortitul lor. De asemenea, un alt obicei cunoscut este cel al scăldatul femeilor în ape curgătoare sau în roua dimineții. În dimineața zilei de 24 iunie, când răsare soarele, femeile merg să se spele într-un râu. Apoi se tăvălesc prin iarba plină de rouă. Astfel, ele vor rămâne curate și sănătoase și vor scăpa de boli și de probleme.
Tradiția spune că cine lucrează în ziua de Sânziene va fi pocit, va înnebuni și va fi jucat de Drăgaice. De asemenea, oamenii care în ziua de 24 iunie au porumbul necopăit nu vor avea recoltă în toamnă.
Potrivit legendei, Sânzienele sunt niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri. Ele se prind în horă si conferă florilor sau buruienilor întrebuințări deosebite pentru ca oamenii să le poată folosi.
Interesant. Afli noutati si lucruri pe care nu le stiai sau, ai uitat de ele.