Mai este foarte puțin și ne apropiem de una dintre cele mai importante sărbători ale anului, Paștele. Această sărbătoare are lor Duminică, 16 aprilie 2023. În Noaptea de Înviere, sâmbătă spre duminică, există mai multe tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă din cele mai vechi timpuri. Noaptea de Înviere 2023, tradiții și obiceiuri.
Cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă.
Dacă oul este crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viaţa de apoi.
Citește și: Când se prepară cozonacii de Paște. Ziua în care cele mai multe gospodine fac aceste pregătiri
Dacă descoperi un ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie. Este bine să îl dăruiești cuiva care nu și-a întemeiat încă o familie.
Cu mult timp în urmă oul era oferit cadou, fiind considerat un simbol al echilibrului şi al renaşterii naturii. Nu ezitați să faceți un astfel de gest.
Lumânarea este poate cel mai important simbol al Învierii
Ea reprezintă biruinţa vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului. Tradiţia spune că după slujbă, lumânarea trebuie adusă acasă aprinsă.
Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște 2023. Multe persoane nu știu asta
Când mergi la biserică e bine să aduci cu tine apă sfinţită. După noaptea Învierii păstreaz-o, căci îţi va aduce noroc.
„În tradiţie se zice că apa păstrată de la slujba de Paşte capătă proprietăţi vindecătoare. Este bună în caz de boală, deoarece îndepărtează suferinţa. Sâmbătă seara, înainte de slujba de Înviere, gospodinele trebuie să pregătească un coș cu bunătăți pentru a fi dus la biserică, apoi sfințit de preot. Acesta trebuie să conțină următoarele preparate tradiționale: ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin, dar și un ştergar nou și o lumânare albă aprinsă”, precizează doxologia.ro.
Un alt obicei de Paşti este acela ca după slujbă credincioşii să meargă la cimitir, unde aprind lumânări pe mormintele celor dragi. Tot acolo, se aduc bucate care sunt date de pomană celor sărmani.
Este foarte important ca în Noaptea de Înviere să fii împăcat cu toată lumea
Este un păcat să te cerți cu cineva în Noaptea de Înviere. Se spune că veți fi supărați tot anul.
În prima zi de Paște nu se lucrează, nu se spaă, iar gospodinele nu fac curățenie în locuințe. În Ziua de Paște nu este bine să dormi. Se spune că vei fi un om leneș tot anul.